ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z okonia

Szaszłyki z okonia

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
filet z okonia 1 kilogramów
wódka czysta 5 łyżek stołowych
soso sojowy pikantny 5 łyżek stołowych
czosnek 5 ząbki
pieprz według uznania
sól według uznania
olej 2 łyżek stołowych
mąka według uznania
natka piertruszki według uznania
koperek według uznania
liście sałaty według uznania
pomidory 2 sztuk
Wykonanie:
Opłukane, osuszone filety rybne pokroić w niezbyt duże kawałki. Oprószyć je, ze wszystkich stron, sola oraz pieprzem.
Marynata: wódkę wymieszać z sosem sojowym oraz rozdrobnionym czosnkiem i zalać kawałki ryby. Przykryć i wstawić na 40 minut do lodówki.
Rybę wyjąć z marynaty, oprószyć mąką i nadziać na szpikulce do szaszłyków. Szaszłyki, ze wszystkich stron, obsmażyć na rozgrzanym w patelni oleju (po 5 minut z każdej strony).
Lekko zrumienione szaszłyki wyłożyć na płaski półmisek, udekorować gałązkami natki pietruszki i posypać obficie drobno posiekanym koperkiem. Dookoła ułożyć kilka liści sałaty strzępiastej i cząstki pomidorów. Szaszłyki rybne podawać z ziemniakami z wody i dowolna surówką z sezonowych warzyw.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10145/Szaszlyki-z-okonia