Wykonanie
Nie pisze ile czego,bo to wszystko zależy dla ilu osób będzie przyrządzać to danie.składniki na
sałatkę:
krewetki black Tigermieszanka
sałatpomidorpapryka czerwona i zielona
mąka tempura
jajka do panierki
sól i
pieprz do smaku
sok z cytrynyolej do smażeniaskładniki na dip:
jogurt grecki naturalnyświeży
ogórekczosneksól i
pieprz do smaku
koperekSposób wykonania:Warzywa myjemy i kroimy w kostkę.
Krewetki,jeżeli są mrożone zalewamy wrzątkiem odcedzamy skrapiamy
sokiem z cytryny, solimy i
pieprzymy do smaku,odstawiamy.Jeżeli są świeże to oczyszczamy ze skorupy i na grzbiecie ma taką czarną żyłkę którą trzeba wyciągnąć, zostawiamy ogonek.Teraz zajmiemy się dipem :
Ogórka myjemy i ucieramy na średnich oczkach ,odsączamy z nadmiaru soku , następnie dodajemy zmiażdżony
czosnek , posiekany
koperek i dodajemy
jogurt.Wszystko mieszamy i doprawiamy
solą i
pieprzem.
Krewetki obtaczamy w
mące ,
potem w
jajku i znowu w
mące,smażymy z obu stron na złoty kolor.Na talerz nakładamy mieszankę
sałat,pokrojone
pomidory i
paprykę na to układamy gorące
krewetki i wszystko polewamy dipem.Podajemy z grzankami,frytkami lub
solo.Smacznego :-)