Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 30(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 225 gramówgrysik 150 gramów
przyprawa do pierników 1 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
syrop ciemny z
buraków cukrowych 150 gramów
cukier brązowy 75 gramów
margaryna 125 gramów
cukier puder 100 gramów
Cynamon 0,25 łyżek deserowychWykonanie:Przesiana
mąkę wymieszać z proszkiem,
przyprawa, grysikiem i
sola. Utrzeć
miękką margarynę z
syropem i
cukrem, stopniowo dosypując
make. Ciasto odstawić na 15 minut. Rozwałkować na grubość ok. 3 mm i okrągłą foremką (5 cm) wykroić krążki. Układać na blasze, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ostudzić.
Lukier:
cukier puder utrzeć z
cynamonem i 1-2 łyżek przegotowanej
wody.Połówki ostudzonych pierniczków zanurzać w płynnym lukrze i odłożyć, by
lukier mocno zastygł.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: