ßßß Cookit - przepis na Pierniczki z lukrem cynamonowym

Pierniczki z lukrem cynamonowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 30
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 225 gramów
grysik 150 gramów
przyprawa do pierników 1 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
syrop ciemny z buraków cukrowych 150 gramów
cukier brązowy 75 gramów
margaryna 125 gramów
cukier puder 100 gramów
Cynamon 0,25 łyżek deserowych
Wykonanie:
Przesiana mąkę wymieszać z proszkiem, przyprawa, grysikiem i sola. Utrzeć miękką margarynę z syropem i cukrem, stopniowo dosypując make. Ciasto odstawić na 15 minut. Rozwałkować na grubość ok. 3 mm i okrągłą foremką (5 cm) wykroić krążki. Układać na blasze, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ostudzić.
Lukier: cukier puder utrzeć z cynamonem i 1-2 łyżek przegotowanej wody.
Połówki ostudzonych pierniczków zanurzać w płynnym lukrze i odłożyć, by lukier mocno zastygł.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9843/Pierniczki-z-lukrem-cynamonowym