ßßß Cookit - przepis na Pasztet z kury

Pasztet z kury

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
kura 1 sztuk
włoszczyzna 1 sztuk
wąrtóbki kurze 150 gramów
masło 100 gramów
żółtka 2 sztuk
jajka 2 sztuk
ziele angielskie według uznania
liść laurowy 1 sztuk
goździki 1 sztuk
cebula 1 sztuk
bułka - czerstwa 1 sztuk
imbir według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
bułka tarta według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Sprawioną, umytą kurę włożyć do wrzącego wywaru z włoszczyzny i korzeni, ugotować. Wyjąć mięso, ostudzić je , usunąć kości i skórę. Pokrojona cebulę przesmażyć na połowie masła, dodać wątróbki i chwilę razem smażyć, po czym wrzucić pokrojoną w kostkę bułkę, wymieszać, skropić wywarem, przestudzić. Mięso i wątróbki zemleć 2-3 razy ( najlepiej przez sito do pasztetów), dodać przyprawy, jajka, żółtka i 2-3 łyżki rosołu, wyrobić. Podłużną formę wysmarować masłem, posypać bułką tartą i napełnić masą. Piec 40-50 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Podawać na zimno z pieczywem i pikantnymi sosami.
Uwagi:
Włoszczyzna (Bez kapusty).
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7154/Pasztet-z-kury