ßßß
Szybki drobiowo-wątróbkowy pasztet do smarowania, podany z borówką lub żurawiną. Myślę, że sprawdzi się jako przekąska na świątecznym stole.Składniki:2 pałki z kurczaka30 dag wątróbki z indyka2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo2 grzyby suszone20 ml koniakucebulasól wg uznaniapieprz – grubo mielony1 łyżeczka gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego100 g masłaKurczaka przypraw solą i pieprzem, podsmaż na 2 łyżkach masła i duś pod przykryciem do miękkości, razem z pokruszonymi grzybami. W razie potrzeby podlej niewielką ilością wody. Pod koniec duszenia dodaj cebulę i wątróbkę, podlej koniakiem. Duś przez chwilę ale nie za długo. Przestudź, oddziel mięso od kości, dodaj resztę masła oraz żółtka. Dopraw solą, pieprzem grubo-mielonym, gałką i zielem angielskim. Wszystko zmiksuj na gładki krem. Przechowuj w lodówce. Podawaj z żurawiną lub borówką.