ßßß Cookit - przepis na Ryba po grecku

Ryba po grecku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
marchewka 2 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0,5 sztuk
por 1 sztuk
cebula 3 sztuk
czosnek 3 ząbki
ziele angielskie według uznania
ziarno pieprzu czrnego według uznania
liść laurowy 2 sztuk
papryka mielona słodka 2 łyżek deserowych
tymianek według uznania
szałwia według uznania
koncentrat pomidorowy 3 łyżek stołowych
filet z dorsza 1 kilogramów
sok z cytryny 1 sztuk
mąka 100 gramów
olej według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone warzywa korzeniowe posiekać lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Oczyszczony por, cebule i czosnek tez posiekać. W głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, włożyć warzywa. mieszając smażyć razem 6 minut, aż będą szkliste. Podlać szklanka gorącej wody, dodać listek laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Doprawić do smaku mielona papryka, tymiankiem, szałwia oraz solą. Dusić pod przykryciem jeszcze 10 minut, na małym ogniu, uważając, aby się nie rozgotowały. Pod koniec duszenia wymieszać warzywa z koncentratem pomidorowym rozrobionym z kilkoma łyżkami wody. Warzywa trzymać w cieple.
Umyte, osuszone filety rybne skropić sokiem z cytryny i na 30 minut odstawić w chłodne miejsce. Filety osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć z obu stron sola oraz pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym w patelni oleju, z obu stron na rumiano. Przełożyć do duszonych warzyw i mocno razem podgrzać. Posypać listkami ziół i podawać na gorąco z dodatkiem ziemniaków lub na zimno z pieczywem.
Uwagi:
Filet z dorsza można zastąpić inną białą ryba morską.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Grecka
Potrawy z Ryb
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9826/Ryba-po-grecku