Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
marchewka 2 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0,5 sztuk
por 1 sztuk
cebula 3 sztuk
czosnek 3 ząbki
ziele angielskie według uznaniaziarno
pieprzu czrnego według uznania
liść laurowy 2 sztuk
papryka mielona słodka 2 łyżek deserowych
tymianek według uznania
szałwia według uznania
koncentrat pomidorowy 3 łyżek stołowych
filet z dorsza 1 kilogramów
sok z cytryny 1 sztuk
mąka 100 gramów
olej według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone warzywa korzeniowe posiekać lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Oczyszczony
por,
cebule i
czosnek tez posiekać. W głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki
oleju, włożyć warzywa. mieszając smażyć razem 6 minut, aż będą szkliste. Podlać szklanka gorącej
wody, dodać
listek laurowy, kilka ziaren
pieprzu i
ziela angielskiego. Doprawić do smaku mielona
papryka,
tymiankiem,
szałwia oraz
solą. Dusić pod przykryciem jeszcze 10 minut, na małym ogniu, uważając, aby się nie rozgotowały. Pod koniec duszenia wymieszać warzywa z
koncentratem pomidorowym rozrobionym z kilkoma łyżkami
wody. Warzywa trzymać w cieple.Umyte, osuszone
filety rybne skropić
sokiem z cytryny i na 30 minut odstawić w chłodne miejsce. Filety osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć z obu stron
sola oraz
pieprzem, obtoczyć w
mące i usmażyć na rozgrzanym w patelni
oleju, z obu stron na rumiano. Przełożyć do duszonych warzyw i mocno razem podgrzać. Posypać listkami
ziół i podawać na gorąco z dodatkiem
ziemniaków lub na zimno z
pieczywem.Uwagi:
Filet z dorsza można zastąpić inną
białą ryba morską.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia GreckaPotrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: