Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 250 gramów
żółtko 1 sztuk
masło 150 gramów
śmietana 4 łyżek stołowych
cukier puder 4 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
migdały 100 gramówWykonanie:
Mąkę przesiać , dodać
masło, posiekać nożem, na stolnicy, uformować wianuszek, , dodać
żółtko,
śmietanę,
cukier, szczyptę
cukru waniliowego i
soli. Zarobić ciasto nożem, gdy zacznie się zlepiać, zagnieść ręką, następnie włożyć do miski, i przykryć albo zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do lodówki lub pozostawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce.
Migdały sparzyć i obrać ze skórek. Z ciasta formować malutkie kuleczki , obłożyć je 3 połówkami
migdałów. Gotowe
ciastka ułożyć na blaszce. Upiec w temperaturze 180 stopni C , trzymać tyle by się zarumieniły. Podawać na zimno lub bezpośrednio po upieczeniu.Uwagi:Jest jeszcze inny sposób robienia tych
ciasteczek:Ciasto, rozwałkować na grubość kilku milimetrów i niewielkim kieliszkiem wykrawać kółka. W środku każdego
ciastka umieścić po jednym
migdałku.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: