ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka z migdałkami

Ciasteczka z migdałkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
żółtko 1 sztuk
masło 150 gramów
śmietana 4 łyżek stołowych
cukier puder 4 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
migdały 100 gramów
Wykonanie:
Mąkę przesiać , dodać masło, posiekać nożem, na stolnicy, uformować wianuszek, , dodać żółtko, śmietanę, cukier, szczyptę cukru waniliowego i soli. Zarobić ciasto nożem, gdy zacznie się zlepiać, zagnieść ręką, następnie włożyć do miski, i przykryć albo zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do lodówki lub pozostawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce. Migdały sparzyć i obrać ze skórek. Z ciasta formować malutkie kuleczki , obłożyć je 3 połówkami migdałów. Gotowe ciastka ułożyć na blaszce. Upiec w temperaturze 180 stopni C , trzymać tyle by się zarumieniły. Podawać na zimno lub bezpośrednio po upieczeniu.
Uwagi:
Jest jeszcze inny sposób robienia tych ciasteczek:
Ciasto, rozwałkować na grubość kilku milimetrów i niewielkim kieliszkiem wykrawać kółka. W środku każdego ciastka umieścić po jednym migdałku.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7012/Ciasteczka-z-migdalkami