Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
galaretka porzeczkowa 3 łyżek stołowych
jeżyna 750 gramów
mąka 250 gramów
masło 125 gramów
cukier 75 gramów
jajko 1 sztuk
sól według uznania
maliny 200 gramówWykonanie:
Masło utrzeć z
cukrem, dodać
jajko, wymieszać i dodać przesianą
mąkę. Wyrobić rękami, aż ciasto będzie zupełnie gładkie, uformować w kulę i odłożyć na godzinę w zimne miejsce. Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wyłożyć nim formę wysmarowaną
masłem i posypaną
mąką, zawijając w górę brzegi na wysokości 2 cm. Przykryć płatem folii, wypełnić
owocami i wstawić do piekarnika o temperaturze 200 stopni C. Po około 25 minutach wyjąć z piekarnika, zdjąć ostrożnie
owoce. Ciasto wyjąć i przestudzić. Posmarować
galaretką i ułożyć
jeżyny. Osobno podać świeżą lub ubitą
śmietankę.Uwagi:Dla smakoszy którzy lubią urozmaicenie napiszę ze dodać można również
wiśni.Ciasta i DeseryPotrawy mączne weg.Komentarze:Autor: karotkaData: 2009-04-30mniammmDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: