ßßß Cookit - przepis na Tarta z jeżyn

Tarta z jeżyn

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
galaretka porzeczkowa 3 łyżek stołowych
jeżyna 750 gramów
mąka 250 gramów
masło 125 gramów
cukier 75 gramów
jajko 1 sztuk
sól według uznania
maliny 200 gramów
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, wymieszać i dodać przesianą mąkę. Wyrobić rękami, aż ciasto będzie zupełnie gładkie, uformować w kulę i odłożyć na godzinę w zimne miejsce. Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem i posypaną mąką, zawijając w górę brzegi na wysokości 2 cm. Przykryć płatem folii, wypełnić owocami i wstawić do piekarnika o temperaturze 200 stopni C. Po około 25 minutach wyjąć z piekarnika, zdjąć ostrożnie owoce. Ciasto wyjąć i przestudzić. Posmarować galaretką i ułożyć jeżyny. Osobno podać świeżą lub ubitą śmietankę.
Uwagi:
Dla smakoszy którzy lubią urozmaicenie napiszę ze dodać można również wiśni.
Ciasta i Desery
Potrawy mączne weg.
Komentarze:
Autor: karotka
Data: 2009-04-30
mniammm
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/690/Tarta-z-jezyn