ßßß Cookit - przepis na Babka Bezdrożdżowa Z Owocami Leśnymi

Babka Bezdrożdżowa Z Owocami Leśnymi

nazwa

Wykonanie

Mieszkam w miejscu, w którym rośnie dużo zjadliwych rzeczy; maliny, jabłka w kilku odmianach, jeżyny, dwa kolory porzeczek, agrest, borówki, wiśnie, czereśnie, orzechy włoskie i laskowe.... sama naturalna dobroć. Nie dziwota, że znakomitą część z tych dóbr natury inspiruje mnie do przygotowywania przysmaków. Dzisiaj zbierając jeżyny pomyślałam, że dobrze byłoby upiec coś pysznego. Tak powstał przepis na bezdrożdżową babkę z owocami leśnymi. W rolach głównych maliny i jeżyny!
Składniki
kubek malin i jeżyn (dobrze je opłucz!)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/4 szklanki mąki
2/3 szklanki tłuszczu (najlepiej wymieszać masło z olejem słonecznikowym)
szczypta sody
szczypta soli
3 jajka
Wykonanie
1) Cukier, mąkę i jajka ubij mikserem, stopniowo dolewając tłuszcz. rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2) Maliny i jeżyny bardzo dokładnie umyj, pokrój lub porwij palcami na mniejsze cząstki,włóż do miseczki bądź na talerzyk i odstaw.
3) Do ciasta dodaj sodę, sól, dobrze ponownie ubij. Wymieszaj ciasto z owocami, wlej do formy i piecz ok. 80 minut.
Ciasto powinno być lekko wilgotne, miękkie, delikatnie scukrzone na skórce.
Jeśli wyschnie, nasyć je malinówką.
Źródło:http://psychocookpl.blogspot.com/2014/10/babka-bezdrozdzowa-z-owocami-lesnymi.html