Wykonanie
Mieszkam w miejscu, w którym rośnie dużo zjadliwych rzeczy;
maliny,
jabłka w kilku odmianach,
jeżyny, dwa kolory
porzeczek,
agrest,
borówki,
wiśnie,
czereśnie,
orzechy włoskie i laskowe.... sama naturalna dobroć. Nie dziwota, że znakomitą część z tych dóbr natury inspiruje mnie do przygotowywania przysmaków. Dzisiaj zbierając
jeżyny pomyślałam, że dobrze byłoby upiec coś pysznego. Tak powstał przepis na bezdrożdżową babkę z
owocami leśnymi. W rolach głównych
maliny i
jeżyny!
Składnikikubek
malin i
jeżyn (dobrze je opłucz!)3/4 szklanki
cukru1 i 1/4 szklanki
mąki2/3 szklanki tłuszczu (najlepiej wymieszać
masło z olejem słonecznikowym)szczypta
sodyszczypta
soli3
jajkaWykonanie1)
Cukier,
mąkę i
jajka ubij mikserem, stopniowo dolewając tłuszcz. rozgrzej piekarnik do 180 stopni.2)
Maliny i
jeżyny bardzo dokładnie umyj, pokrój lub porwij palcami na mniejsze cząstki,włóż do miseczki bądź na talerzyk i odstaw.3) Do ciasta dodaj
sodę,
sól, dobrze ponownie ubij. Wymieszaj ciasto z
owocami, wlej do formy i piecz ok. 80 minut.
Ciasto powinno być lekko wilgotne, miękkie, delikatnie scukrzone na skórce.
Jeśli wyschnie, nasyć je malinówką.