ßßß Cookit - przepis na Chruścik lany

Chruścik lany

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
cukier puder według uznania
smalec 200 gramów
laska wanilii 0,5 sztuk
mleko według uznania
mąka 5 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
cukier waniliowy według uznania
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Ciasto wyrobić z mąki, żółtek i takiej ilości mleko, aby było odrobinę bardziej gęste niż na naleśniki. Dodać utłuczoną wanilię i ubitą na sztywno pianę z białek, wymieszać. W niedużym rondlu rozpuścić smalec, a gdy będzie dobrze rozgrzany, lać do niego ciasto przez lejek \"sznureczkiem\", poruszając lejkiem spiralnie. Powstaną wówczas jakby gniazda z ciasta. Zrumienić je z obu stron, osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Uwagi:
Cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6970/Chruscik-lany