Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
ser starty 3 łyżek stołowych
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
pomidor 4 sztuk
papryka 4 sztuk
cebula 1 sztuk
ogórek 1 sztuk
ocet winny 1 łyżek stołowych
olej 3 łyżek stołowych
sól 0.5 łyżek deserowych
woda 2 szklanek
fasola 0.5 szklanekWykonanie:
Fasolę opłukać, namoczyć w przegotowanej, letniej wodzie. Następnego dnia dodać
sól i ugotować do miękkości tak, by cała ilość płynu została wchłonięta. Wyłożyć
fasolę do salaterki, dodać
olej,
ocet winny i wymieszać. Przygotować kolejno składniki, dodając je do
fasoli.
Ogórek opłukać, obrać, pokrajać w ćwierć talarki.
Cebulę oczyścić, opłukać, pokrajać w cienkie ćwierć talarki.
Strąki papryki opłukać, opiec na żeliwnej płytce, oczyścić ze skórek i gniazd nasiennych, pokrajać w niewielkie kawałki.
Pomidory opłukać, zanurzyć we wrzącej wodzie, obrać ze skórek, pokrajać na ćwierć talarki. Wszystkie składniki wymieszać, dodać mielony
pieprz, ewentualnie przyprawić
solą i
winnym octem. Posypać posiekaną zieloną
pietruszką i
utartym serem. Podawać jako przystawkę na obiad lub na kolację.Uwagi:4
strąki papryki,
ser ostry startyJarzyny i Pasztety weg.Kuchnia PolskaPotrawy z
seremSałatkiDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: