Wykonanie
To kolejna moja propozycja na Bawarski Tydzień .
Kartoffel-Gurken-
Salat czyli
sałatka ziemniaczano-ogórkowa . Podobne sałatki przywożono kiedyś z Niemiec i uwielbiałam je za specyficzny smak
ziemniaka. Ten smak uzyskujemy dzięki specjalnej marynacie, w której
ziemniaki muszą swoje odstać.
Sałatka jest prosta, trzyskładnikowa i bardzo smakowała mojej córce. Najlepsza jest zaraz po "odstaniu"
potem jednak
ziemniaki tracą ten swój specyficzny smak. Przepis pochodzi z książki Culinaria Germany.
1 kg
ziemniakówsól2
cebule, pokrojone w kostkę200 ml gorącego rosołku z kostki3-4 łyzki
octu winnegopieprz3 łyżki
oleju1 mały
ogórek1 łyżka pokrojonej
natki pietruszkiZiemniaki myjemy i gotujemy ze skórką w osolonej wodzie ok 25 min. Odcedzamy, polewamy zimna
wodą, obieramy i zostawiamy do ostygnięcia.
Potem kroimy w talarki i umieszczamy razem z
cebulą w misce. Z gorącego rosołku,
octu,
soli,
pieprzu i
oleju robimy marynatę i polewamy nią
sałatkę. Ostrożnie mieszamy i pozostawiamy na godzinę. Kroimy
ogórka na plasterki, solimy i wyciskamy sok. Dodajemy do sałatki. Dodajemy
natkę, ostrożnie mieszamy i podajemy.