Wykonanie
Kolejna propozycja sałatkowa - tym razem z Bawarii, sztandarowy niemiecki Kartoffelsalat ze świeżym
ogórkiem. Doskonała jako przystawka do dań
mięsnych, szczególnie
wieprzowiny - zastępuje zarówno
ziemniaki jak i surówkę ;-) Sprawdza się również jako dodatek do dań z grilla.
Składniki (2 porcje):500 g
ziemniaków sałatkowych (ja dałem
młode ziemniaki)1
ogórek sałatkowy1/2
cebuli, drobno posiekanej100 ml
bulionu wołowego2 łyżki
octu winnego1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka
natki pietruszki, posiekanej
sól,
pieprz - do smaku
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Odparować, wystudzić, a następnie obrać i pokroić w niezbyt grube plasterki. Wrzucić do miseczki razem z
cebulą.
Ogórek obrać i pokroić w cienkie słupki (najlepiej mandoliną). Posolić, aby puścił sok, a następnie odcisnąć.Z gorącego
bulionu,
octu,
oliwy,
soli i
pieprzu przygotować marynatę. Zalać
ziemniaki i
cebulę gorącym płynem i odstawić na kwadrans. Następnie do sałatki dodać
ogórek i
natkę pietruszki; wymieszać i wstawić na kwadrans do lodówki.Smacznego :-)Zapraszam na pozostałe sałatki ziemniaczane: