Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 140 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
kaczka sprawiona 1 sztuk
kapusta czerwona 500 gramów
Winogrona 200 gramów
wino czerwone wytrawne 1 szklanek
cebula 1 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
majeranek według uznania
sok z cytryny według uznania
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie według uznania
goździki według uznania
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umytą, osuszoną
kaczkę natrzeć
czosnkiem roztartym z
solą,
pieprzem,
majerankiem i odstawić na 1h w chłodne miejsce.
Kaczkę ułożyć w brytfannie, podlać
wodą o piec ok. 80 minut w 180 stopniach, często polewając sosem z pieczenia.
Kapustę poszatkować, sparzyć i skropić
sokiem z cytryny. Oczyszczona
cebulę posiekać, podsmażyć na
maśle, dodać
kapustę,
liść laurowy,
ziele angielskie,
goździki,
sól i
pieprz. Wlać
wino i dusić 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia do
kapusty dodać
winogrona.Upieczoną
kaczkę obłożyć wokół
kapustą z
winogronami. Piec razem jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze, skrapiając
winem. Podawać gorące.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: