ßßß Cookit - przepis na Indyk faszerowany szpinakiem

Indyk faszerowany szpinakiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
filet z piersi indyka 1,3 kilogramów
pomidory 1 kilogramów
czosnek 2 ząbki
cebula 3 sztuk
parmezan tarty 100 gramów
szpinak swieży 400 gramów
olej 3 łyżek stołowych
zioła prowansalskie według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Umyte i sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić na cząstki. oczyszczoną cebulę i czosnek posiekać. Oczyszczony szpinak posiekać.
Mięso umyć, osuszyć i ostrym nożem naciąć otwór równolegle do włókien mięśnia. Otwór nie powinien być za duży. Mięso natrzeć solą i pieprzem od środka i od zewnątrz.
Część posiekanej cebuli i czosnku zeszklić na łyżce rozgrzanego oleju. Włożyć szpinak i dusić razem. Wymieszać z serem, doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić kieszeń i zszyć nicią kuchenną. Pierś indyka włożyć do brytfanny posmarowanej 2 łyżkami oleju. Piec 70 minut w 220 stopniach. po 35 minutach obrócić mięso i dolać szklankę wody. Kilka minut przed końcem pieczenia dodać pomidory, resztę cebuli, czosnku i zioła.
Upieczonego indyka owinąć folią aluminiową, aby mięso zachowało soczystość. Pieczeń pokroić, gdy ostygnie.
Uwagi:
Szpinak świeży można zastąpić mrożonym ( 300g).
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4781/Indyk-faszerowany-szpinakiem