Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
filet z piersi indyka 1,3 kilogramów
pomidory 1 kilogramów
czosnek 2 ząbki
cebula 3 sztuk
parmezan tarty 100 gramów
szpinak swieży 400 gramów
olej 3 łyżek stołowych
zioła prowansalskie według uznania
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umyte i sparzone
pomidory obrać ze skórki i pokroić na cząstki. oczyszczoną
cebulę i
czosnek posiekać. Oczyszczony
szpinak posiekać.
Mięso umyć, osuszyć i
ostrym nożem naciąć otwór równolegle do włókien
mięśnia. Otwór nie powinien być za duży.
Mięso natrzeć
solą i
pieprzem od środka i od zewnątrz.Część posiekanej
cebuli i
czosnku zeszklić na łyżce rozgrzanego
oleju. Włożyć
szpinak i dusić razem. Wymieszać z
serem, doprawić
solą i
pieprzem. Farszem napełnić kieszeń i zszyć nicią kuchenną.
Pierś indyka włożyć do brytfanny posmarowanej 2 łyżkami
oleju. Piec 70 minut w 220 stopniach. po 35 minutach obrócić
mięso i dolać szklankę
wody. Kilka minut przed końcem pieczenia dodać
pomidory, resztę
cebuli,
czosnku i
zioła.Upieczonego
indyka owinąć folią aluminiową, aby
mięso zachowało soczystość. Pieczeń pokroić, gdy ostygnie.Uwagi:
Szpinak świeży można zastąpić mrożonym ( 300g).Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: