ßßß Cookit - przepis na Mus z rabarbaru

Mus z rabarbaru

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
rabarbar 2 kilogramów
wino wytrawne musujace 600 mililitrów
miód płynny 5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 3 łyżek stołowych
białko 1 sztuk
cukier 90 gramów
pistacje 80 gramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
cukier puder 6 łyżek stołowych
Wykonanie:
Rabarbar pokroić na kawałki. Wino z miodem doprowadzić do wrzenia, dodać rabarbar i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, następnie zmiksować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 4 łyżkami wody i wlewać powoli do musu. Całość zagotować i wystudzić.
Białko ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Do piany dodać 50 g posiekanych pistacji. Na blachę wykładać porcje piany wielkości orzecha włoskiego, każdą piankę ozdobić pistacją. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza, ok. 15 minut.
Mus wymieszać z cukrem pudrem, posypać resztą pistacji i ozdobić bezami.
Autor: Floress
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Inne
Kuchnia Angielska
Kuchnia Francuska
Kuchnia Hiszpańska
Kuchnia Polska
Kuchnia Włoska
Powyżej 1 roku
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6244/Mus-z-rabarbaru