Wykonanie
Nie świętuję specjalnie tego dnia, czyli Halloween, ale lubię przygotować mroczne dania, bo to zawsze jest wyzwanie. Wczoraj na spotkanie ze znajomymi przygotowałam
bezowe duszki, a wśród strasznych przepisów znajdziecie jeszcze:ziemia z robakamigałka ocznakościpaluchy wiedźmy .

2
białka100 g
cukru pudrułyżeczka
soku z cytrynyłyżeczka
mąki ziemniaczanejpisak
cukrowy czerwony/perełki
cukroweBiałka ubić na sztywną pianą.Stopniowo po łyżeczce dodawać
cukier puder, cały czas miksując na wysokich obrotach.
Potem dodać
sok z cytryny i
mąkę ziemniaczaną.Ubijać aż piana będzie lśniąca i sztywna.Przełożyć masę do worka dekoracyjnego lub szprycy i wyciskać
bezy na papier do pieczenia, na kształt duszków, czyli takie stożki.Włożyć
bezy do nagrzanego piekarnika do 140 st.C. i piec (suszyć) przy uchylonym piekarniku przez 30 minut.Jeśli
bezy będą lekko brązowieć w trakcie pieczenia to przykryć je od góry np. papierem do pieczenia.Po 30 minutach wyłączyć piekarnik, ale
bezy dalej trzymać w piekarniku jeszcze przez min. 30 minut.Wystudzonym
bezom rysować
pisakiem groźne buzie, można z perełek
cukrowych zrobić oczy.

