ßßß Cookit - przepis na Zupa chlebowa

Zupa chlebowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 3
(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
chleb żytni 6 sztuk
żółty ser 150 gramów
bulion 1 mililitrów
mleko 1 szklanek
żółtka 4 sztuk
maggi 1 łyżek stołowych
gałka muszkatołowa według uznania
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
6 kromek czerstwego chleba namoczyć w bulionie, następnie zmiksować go lub przetrzeć przez sito. Dolać pół szklanki wody, doprawić maggi, solą i gotować 15 minut. Żółtka roztrzepać z mlekiem i energicznie mieszając, wlać do zdjętej z ognia gorącej zupy. Ponownie postawić garnek na ogniu, chwilę podgrzewać, cały czas mieszając, ale nie doprowadzić do wrzenia. Przyprawić do smaku odrobiną startej gałki, solą i pieprzem. Na talerzach gorącą zupę posypać ostrym startym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki.
Uwagi:
Natkę pietruszki można zastąpić koperkiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Zupy
Zupy weg.
Komentarze:
Autor: martunia0704
Data: 2009-04-30
Pycha!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7144/Zupa-chlebowa