ßßß Cookit - przepis na Bulion z krajanką

Bulion z krajanką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
włoszczyzny 1 sztuk
masło śmietankowe 2 dekagramów
bulion 3/4 litrów
jaja 2 sztuk
sól według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz mielony według uznania
mleko 1/8 litrów
natka pietruszki według uznania
Wykonanie:
Włoszczyznę oczyścić, umyć, osuszyć. Marchewkę pokroić w słupki, pory w plasterki, selery w małą kostkę. Masło rozgrzać w dużym garnku. Na tłuszczu usmażyć pokrojone warzywa, podlać rosołem. Doprowadzić do wrzenia i pod przykryciem gotować na małym ogniu 15 minut. Jajka roztrzepać z mlekiem, solą i odrobiną gałki muszkatołowej. Wlać do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Przykryć, umieścić w gorącej kąpieli wodnej na 20 minut. Bulion przyprawić do smaku solą i pieprzem. Stężałą masę jajeczno-mleczną pokroić w kostkę. Bulion nalać do 4 filiżanek, dołożyć krajankę, udekorować natką.
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6484/Bulion-z-krajanka-