Wykonanie
Paluszki, krokiety,kulki, kotleciki- kształt może być różny.Smakują super.To zasługa
pietruszki,
koperku,
żółtego sera.Polecane z dodatkiem jakiegoś sosiku.Co trzeba?4 średniej wielkości
ziemniakipół główki
kalafiora1
żółtko1 łyżka
oleju150 g tartego
żółtego serasól,
pieprzkopereknatka pietruszki+ zestaw do panierowania, tj.
mąka,
bułka tarta,
jajko+ tłuszcz do smażeniaCo i jak?
Ziemniaki i
kalafior ugotować do miękkości, po czym już przestudzone rozdrobnić -
ziemniaki na puree, a
kalafiora drobniutko posiekać.Przełożyć do miski, dodać
żółtko,
olej,
żółty ser,
koperek,
pietruszkę, wymieszać, na końcu doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Formować kotlety albo kulki, panierować w kolejności:
mąka,
jajko,
bułka tarta, smażyć na tłuszczu do zarumienienia.Podawać na gorąco.Smacznego!