Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ser tłusty 0.5 kilogramów
jajko 4 sztuk
mąka 1 szklanek
sól 1 kostek
bułka tarta 1 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowychWykonanie:Zmielić
ser, oddzielić
białka od
żółtek, dodać
żółtka do
sera, odrobinę posolić, wymieszać,dodać
mąkę i jeszcze raz wymieszać. Ubić pianę z
białek i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Położyć ciasto na posypaną
mąką stolnicę, uformować wałek grubości 2 cm, spłaszczyć,zrobić kratkę tępą stroną noża, pokrajać na ukos i wrzucić na gotującą się osoloną
wodę. Gdy wypłyną na wierzch, wyjąć łyżką cedzakową na talerz, olać
masłem ze zrumienioną
tartą bułką. Z tego samego ciasta można po prostu łyżeczką kłaść na wrzątek zgrabne kluseczki.Potrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: