ßßß Cookit - przepis na Florenckie babeczki drożdżowe

Florenckie babeczki drożdżowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mleko 0,5 szklanek
drożdże suszone 7 gramów
cukier 75 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
mąka 300 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
masło 100 gramów
czekolada gorzka 30 gramów
mieszanka kandyzowanych owoców 50 gramów
skórka cytrynowa w cukrze 50 gramów
żółtka 3 sztuk
cukier puder 1 łyżek stołowych
ciasteczka małe według uznania
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Wymieszać przesiana mąkę, z cukrem, cukrem waniliowym, solą, dodać dodać drożdże, masło oraz żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Posiekana czekoladę, owoce kandyzowane oraz skórkę cytrynową zagnieść razem z ciastem na podsypanej mąka stolnicy. Uformować rulon i podzielić go na 12 części. Uformować z nich kulki i umieścić w natłuszczonych, obsypanych maka foremkach. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Babeczki piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na wierzchu posypać cukrem pudrem i ozdobić ciasteczkami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9914/Florenckie-babeczki-drozdzowe