Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mleko 0,5 szklanek
drożdże suszone 7 gramów
cukier 75 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
mąka 300 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
masło 100 gramów
czekolada gorzka 30 gramów
mieszanka kandyzowanych owoców 50 gramów
skórka cytrynowa w cukrze 50 gramów
żółtka 3 sztuk
cukier puder 1 łyżek stołowych
ciasteczka małe według uznaniaWykonanie:
Drożdże wymieszać z łyżką
cukru i ciepłym
mlekiem. Wymieszać przesiana
mąkę, z
cukrem,
cukrem waniliowym,
solą, dodać dodać
drożdże,
masło oraz
żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Posiekana
czekoladę,
owoce kandyzowane oraz
skórkę cytrynową zagnieść razem z
ciastem na podsypanej
mąka stolnicy. Uformować rulon i podzielić go na 12 części. Uformować z nich kulki i umieścić w natłuszczonych, obsypanych
maka foremkach. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Babeczki piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na wierzchu posypać
cukrem pudrem i ozdobić
ciasteczkami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: