ßßß Cookit - przepis na Karp faszerowany, z sosem greckim

Karp faszerowany, z sosem greckim

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
karp 1 sztuk
cebula pokrojona w krążki 1 sztuk
czosnek pokrojony w cwiartki 2 ząbki
przyprawa jarzynowa według uznania
filety z połowy karpia 0,5 sztuk
żółtka 1 sztuk
cebula 1 sztuk
bułka tarta według uznania
marchewka 4 sztuk
seler 0,5 sztuk
pietruszka 2 sztuk
koncentrat pomidorowy według uznania
olej według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Wypatroszoną rybę, oskrobać, oczyścić i umyć. Do środka włożyć krążki cebuli i czosnek, wsypać też trochę jarzynki. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika na co najmniej 2 dni. W dniu przyrządzania wyjąć karpia z lodówki. Przepuścić przez maszynkę filety z połowy karpia, przyprawić do smaku solą, pieprzem i jarzynką, wymieszać z żółtkiem i startą cebulą. dodać tyle tartej bułki, aby farsz miał gęstość masy na kotlety mielone. Usunąć cebulę i czosnek z wnętrza ryby, włożyć do niego przygotowane nadzienie i zaszyć bawełnianą nicią. Upiec do miękkości w 190 stopniach.
Sos grecki: oczyszczone marchewki, pietruszki i seler zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w plasterki, udusić na oleju i wymieszać z koncentratem. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą jarzynową. Sosem przykryć rybę.
Można podawać na ciepło i na zimno.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5308/Karp-faszerowany,-z-sosem-greckim