ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegobrokuły 500 gramówkalafiory 500 gramówmleko 1,5 szklanekmasło 2 łyżek stołowychmąka 1,5 łyżek stołowychżółtka 2 sztukżółty ser 5 łyżek stołowychnatka pietruszki według uznaniacukier według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone kalafiory i brokuły ugotować na półtwardo w lekko osolonej i posłodzonej wodzie, podzielić na różyczki i ułożyć w żaroodpornej płytkiej formie. Stopione masło wymieszać z mąką, rozprowadzić mlekiem, zagotować, zdjąć z ognia, zaciągnąć żółtkami, wymieszać z połową startego sera, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zalać warzywa tym sosem, posypać resztą tartego sera i zapiec. Podawać na gorąco z grzankami.Uwagi:Można przed wstawieniem do piekarnika obłożyć warzywa pokrojonymi na ćwiartki jajkami ugotowanymi na twardo albo paskami szynki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Jarzyny i Pasztety weg.Kuchnia PolskaZapiekanki i PizzeKomentarze:Autor: aisha40Data: 2011-04-09W ILU STOPNIACH PIEC I JAK DLUGO?Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: