ßßß Cookit - przepis na Schab z sosem imbirowo-śliwkowym

Schab z sosem imbirowo-śliwkowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
schab bez kości 850 gramów
węgierki 300 gramów
czosnek 2 ząbki
imbir - kawałek 1 sztuk
cukier 2 łyżek stołowych
sos sojowy 1 łyżek stołowych
nasiona anyżku 0,25 łyżek deserowych
ocet jabłkowy 1 łyżek stołowych
cebulka 2 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone mięso pokroić na kotlety i lekko rozklepać.
Sos: oczyszczone śliwki pokroić, a imbir posiekać i włożyć do rondla. Dodać posiekaną dymkę i zmiażdżony czosnek, śliwki, sos sojowy, cukier, anyżek, mieszając, doprawić solą oraz pieprzem i gotować 20 minut, od czasu do czasu mieszając, a w razie potrzeby dolać wodę. Śliwki powinny się całkiem rozgotować. Wlać ocet i gotować bez przykrycia 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Przygotowanym sosem posmarować rozklepane plastry mięsa i upiec z obu stron na grillu. Przełożyć na talerz, polać resztą sosu i podawać z pieczywem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grilla
Potrawy z Mięsa
Sosy i pasty
Komentarze:
Autor: Becia
Data: 2010-06-12
Swoimi przepisami i też tymi, które zgromadziłam w swoich zbiorach, dzielę się z innymi, aby też mogli z nich korzystać. Pozdrawiam. Becia.
Autor: htomek
Data: 2010-06-09
Becia - ne wiem ile masz lat, skad ejstes ale za twoiomi daniami i za toba pojde gdzie tylko zechcesz !! - to jest rewelacyjne !
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8902/Schab-z-sosem-imbirowo-sliwkowym