Wykonanie
Dzisiaj przyrządziłam ulubione danie moich dzieci, hamburgery z frytkami. Do przyrządzenia tego domowego fast food użyłam
oleju rzepakowego. Ostatnio naczytałam się o
oleju rzepakowym i jak to właściwie jest z
olejem rzepakowym do smażenia. Okazuje się, że każdy
olej rzepakowy ma odpowiednie przeznaczenie. Należy wybrać odpowiedni
olej do smażenia i do potraw na zimno.Wybierzmy odpowiedni
olejWysoka temperatura podczas smażenia potraw wpływa nie tylko na ich smak ale również na jakość
oleju. Zarówno przyrządzane potrawy jak podczas termicznej obróbki ulegają przemianie. Mają na to wpływ zarówno tlen z powietrza, wilgoć zawarta w produktach używanych do smażenia jak i temperatura. Dlatego nieodpowiedni
olej czy nieodpowiednio użyty
olej traci swoje wartości odżywcze. Procesy zachodzące podczas smażenia można w pełni kontrolować stosując wskazany
olej rzepakowy, przestrzegając temperaturę smażenia ale również używając naczynia specjalnie przystosowanego do smażenia.Gotowanie wymaga obszernej
wiedzy. Znajomość na temat składu i właściwości
oleju rzepakowego pozwala ograniczyć niepożądane zmiany podczas jego smażenia oraz przyrządzić potrawy o wysokiej wartości odżywczej.
Dbajmy o
olej do smażenia
Olej podobnie jak inne tłuszcze ulega utlenianiu.Trzy czynniki wpływają na utlenianie
oleju: temperatura, dostęp do światła i jakość
oleju. Jeśli przechowujemy
olej w wyższej temperaturze, np. w nasłonecznionym miejscu to ulega on szybszej degradacji. Źle przechowywany
olej traci swoje właściwości termiczne odżywcze. Dlatego
olej należy przechowywać w ciemnym miejscu i w niskiej temperaturze. Idealnym miejscem do przechowywania
oleju może być lodówka.
Temperatura ma znaczenie
Olej rzepakowy jest najlepszy do smażenia jeśli jest to
olej rafinowany czyli oczyszczony. Z rafinowanego
oleju zostają usunięte związki organiczne, przyspieszające degradację
oleju. Głównym składnikiem rafinowanego leju rzepakowego jest kwas oleinowy. Jest jednonienasycony kwas tłuszczowy, który gwarantuje wysoką jakość smażonych produktów oraz zachowuje ich wartość odżywczą. Dlatego rafinowany
olej rzepakowy jest najlepszym przykładem tłuszczu o wysokiej zawartości kwasu oleinowego. Rafinowany
olej rzepakowy można ogrzewać nawet do 240 C bez obawy o dymienie.Ilość
oleju i dobór patelni do smażeniaSmażenie kojarzy się najczęściej z patelnią. Przede wszystkim należy użyć patelni tak aby jej rozmiar był dostosowany do ilości produktów smażonych. Ważne jest aby
olej był całkowicie pokryty produktami do smażenia, aby w ten sposób miał jak najmniejszy kontakt z powietrzem. Przemiany chemiczne zachodzące w
oleju podczas jego smażenia zależą od temperatury smażenia, dostępu światła i powietrza i oczywiście od jakości
oleju. Dlatego wybór naczynia dostosowanego do ilości produktów smażenia ma decydujące znaczenie.Smażąc frytki używam małej ale głębokiej patelni.
Olej szybko się nagrzewa. Wrzucam sporą ilość
ziemniaków tak aby przykryły cały
olej ale w pełni były w nim zanurzone. Im warstwa
oleju będzie grubsza tym
olej wolniej będzie ulegał przemianom.Zawsze gotuję frytki przed smażeniem i studzę. Pozwala mi to na usunięcie nadmiernej ilości
skrobi i polepszenie jakości smażenia frytek. Poza tym frytki są już prawie gotowe. Wystarczy je tylko zrumienić w
oleju. Tak przygotowane
ziemniaki na frytki skracają czas smażenia. Frytki sa smaczne, chrupiące, a nawet wchłaniają mniej tłuszczu.Na
oleju smażymy tylko raz
Olej jest wygodnym tłuszczem do smażenia. Jeśli smażymy duże porcje produktów warto zmieniać
olej po każdym smażeniu. Na
oleju smażymy tylko jeden raz! Zrozumiałe jest, że ostudzony
olej ze smażenia nie jest już czystym i wysokiej jakości
olejem. Substancje pochodzące z produktów oraz czynniki jak wilgoć, światło i powietrze podczas smażenia przyczyniają się do degradacji
oleju.Po zakończeniu smażenia zdjemij potrawę z patelniAż 80% tłuszczu wnika do smażonych potraw. Początkowo podczas smażenia
woda chroni produkty przed nadmierną ilością tłuszczu. Jeśli produkt pozostanie na patelni w miarę schładzania zaczyna chłonąć tłuszcz, który już ma zmienioną wartość odżywczą. Dlatego aby niknąć nadmiar tłuszczu w potrawie jak również balastowych substancji wytworzonych podczas smażenia najlepiej od razu wyjąć produkty z patelni na talerz.
Frytki usmażone na
oleju rzepakowym od razu wrzucam na durszlak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Są wtedy smaczne i takie chrupiące. Hamburgery smażę jeszcze krócej, tak aby w środku były różowe. Zdejmuję z patelni i trzymam w cieple aby „doszły”. Do przygotowania tego dania użyłam
olej do smażenia frytek, hamburgerów oraz
olej do domowego
majonezu, z którego przygotowałam dressing.
Olej rzepakowy jest najlepszym
olejem do smażenia i ma szerokie zastosowanie w mojej kuchni, zwłaszcza, że wiem jak prawidłowo z niego korzystać.Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych