Wykonanie
Dobrze, że zrobiłam tylko tyle ile było mi potrzebne bo resztę wyjadłabym łyżką sama, samiusieńka - tak wciąga, uzależnia. Banalnie proste do zrobienie potrzeba tylko cierpliwość :) Wzorowałam się na tym przepisie ale i tak zrobiłam po swojemu.
Składniki : ( wyszło 2/3 szklanki )170 g całych
migdałów w skórce3 - 4 łyżki
oleju rzepakowego ( jeśli chcecie żeby było bardziej gęste i bardziej gładkie dodajcie mniej
oleju. łyżkę góra 2 )
Migdały podprażamy w temp. 180°C przez 10 minut, wyjmujemy, studzimy. Myślę,że spokojnie można je podprażyć na patelni chociaż po analizie przepisów prawie wszyscy prażyli w piekarniku.
Migdały przekładamy do miski lub do malaksera. Dolewamy
oliwę, blenderujemy, miksujemy aż uzyskamy pożądaną konsystencje
masła.Na gładko lub z małymi drobinkami
migdałów. Miksowanie trochę potrwa, trzeba to robić w odstępach czasowych żeby nie spalił nam się sprzęt.Nie spotkałam się jeszcze ale tak sobie pomyślałam jakby podprażyć
migdały, zmielić dodać
olej i zmiksować to poszło by szybciej i
masło było by gładziutkie. Następnym razem tak zrobię i napisze jak poszło :)Smacznego :)