ßßß Cookit - przepis na Szarlotka wyborna

Szarlotka wyborna

nazwa

Wykonanie

Lista składników
[n] Biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 2,5 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia [n] Masa z jabłek 2 kg jabłek, kwaśne 2 galaretki cytrynowe 1 i 1/2 szklanki wody cukier do smaku [n] Masa ze śmietany 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
Jabłuszka dostępne są przez cały rok, więc zawsze można zrobić takie ciasto. Najlepiej kupić jabłka o nazwie – Złota Reneta lub inne kwaśne.
Zaczynamy od biszkoptubiałka ubić na sztywną pianę. Jak już białka będą sztywne nadal ubijać i wsypywać powoli cukier. Następnie co jakiś czas dodać po jednym żółtku. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do masy jajecznej dodawać po łyżce składniki suche i mieszać już bardzo delikatnie. Blaszkę o wymiarach 22×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
Pieczenie biszkoptu – Nagrzać piekarnik do 150 C i włożyć blaszkę następnie zwiększyć do 180 C. Piec 25-30 minut. Musicie sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Patyczek po wyjęciu z ciasta musi być suchy.
Wykonanie masy jabłkowejjabłka obrać i drobno pokroić. Do garnka wrzucić jabłka, smażyć aż jabłka się prawie rozgotują. Fajnie jak zostaną jeszcze wyczuwalne kawałki jabłek. Gdyby jabłka nie były zbyt kwaśne to wlać sok z cytryny. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Dokładnie wymieszać i wlać do jabłek. Odstawić aż masa zacznie gęstnieć. Taką masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki. Masa musi całkowicie zgęstnieć.
Wykonanie masy ze śmietanążelatynę zalać odrobiną zimnej wody. Tylko tyle żeby napęczniała. Następnie wlać około 1/4 szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić aż ostygnie.
Śmietanę ubić dodać cukier i wymieszać. Wlać lekko gęstniejącą żelatynę i szybko wymieszać. Śmietanę rozłożyć na masie z jabłkami.
Odstawić żeby stężało.
Ciasto pycha polecam.
Źródło:http://kuchniapokolen.pl/szarlotka-wyborna