Wykonanie
Kremowy sos
brokułowy na bazie domowego rosołu,
śmietanki i
serka mascarpone. Przygotowany z dodatkiem
kurczaka i
cebuli wychodzi rewelacyjnie. Danie jest niezwykle szybkie i świetnie smakuje podane z
ryżem. Trzeba jednak pamiętać by spróbować sosu, aby nie wyszedł zbyt mdły, doprawić obficie świeżo mielonym
czarnym pieprzem.
Składniki: 1 podwójna
pierś z kurczakasól,
pieprzsłodka papryka mielona
ostra papryka mielona2-3 łyżki
oleju rzepakowego1
cebulaSos:1
brokuł250 ml rosołu drobiowego400 ml
śmietanki 30%250g.
serka mascarponesólświeżo mielony
czarny pieprz Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski, oprószyć
przyprawami, wlać
olej.Całość dokładnie wymieszać.
Cebulę obrać, pokroić w drobno.Rozgrzać suchą patelnię, smażyć
kurczaka na rumiano, w
między czasie dołożyć
cebulę.
Brokuła podzielić na różyczki, gotować 5 min w osolonym wrzątku, odcedzić.Do
mięsa dołożyć
brokuła, wlać rosół oraz
śmietankę.Dusić przez 20 min na minimalnym gazie.Doprawić
solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem.Gdy sos delikatnie zgęstnieje dodać
serek mascarpone, dokładnie wymieszać.Dusić kolejne 2-3 min.
Kurczaka podawać na ciepło np. z
ryżem lub
makaronem.
Smacznego