ßßß Cookit - przepis na Będzie ostrrrro! Chorwacki sposób na kotlety mielone

Będzie ostrrrro! Chorwacki sposób na kotlety mielone

nazwa

Wykonanie

Opublikowano 18 kwietnia 2013, autor: M.
Jakiś czas temu trafiłam na przepis, w którym typowo polskie kotlety mielone doprawiono sporą ilością papryki ostrej i słodkiej oraz czosnkiem. Poszperałam w odmętach Internetu i znalazłam Cevapcici- soczyste, bałkańskie danie o wyrazistym, barrrdo ostrym smaku. W ramach eksperymentu zrobiłam to cudo na obiad i cóż… teraz przyrządzamy je dość często, bo stanowi fajną odskocznię od naszej tradycyjnej kuchni
Czas przygotowania: 30 min
Składniki:
1 kg mięsa mielonego (użyłam wyłącznie mielonej łopatki wieprzowej, ale cevapcici można przyrządzić również z mieszanki mięs, np. wieprzowo-wołowej)
2 białka
2 średniej wielkości cebule
3 ząbki czosnku
3 czubate łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki papryki ostrej
sól, pieprz
olej rzepakowy
Przygotowanie :
Cevapcici smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego (z każdej strony po kilka minut). Gotowe danie najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem
Informacje o M.
Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)
Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →
Źródło:http://zielone-oko-w-rosole.blog.pl/2013/04/18/bedzie-ostrrrro-chorwacki-sposob-na-kotlety-mielone