Wykonanie
Opublikowano 18 kwietnia 2013, autor: M.Jakiś czas temu trafiłam na przepis, w którym typowo polskie kotlety mielone doprawiono sporą ilością
papryki ostrej i słodkiej oraz
czosnkiem. Poszperałam w odmętach Internetu i znalazłam Cevapcici- soczyste, bałkańskie danie o wyrazistym, barrrdo
ostrym smaku. W ramach eksperymentu zrobiłam to cudo na obiad i cóż… teraz przyrządzamy je dość często, bo stanowi fajną odskocznię od naszej tradycyjnej kuchni
Czas przygotowania: 30 minSkładniki:1 kg
mięsa mielonego (użyłam wyłącznie mielonej
łopatki wieprzowej, ale cevapcici można przyrządzić również z mieszanki
mięs, np. wieprzowo-wołowej)2
białka2 średniej wielkości
cebule3 ząbki
czosnku3 czubate łyżeczki
słodkiej papryki2 łyżeczki
papryki ostrejsól,
pieprzolej rzepakowyPrzygotowanie :Cevapcici smażymy na niewielkiej ilości
oleju rzepakowego (z każdej strony po kilka minut). Gotowe danie najlepiej smakuje ze świeżym
pieczywemInformacje o M.Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →