ßßß Cookit - przepis na Krem z ciecierzycy i pomidorów

Krem z ciecierzycy i pomidorów

nazwa

Wykonanie

Składniki:
(na 4 porcje)
- puszka ciecierzycy (400g),
- 2 szklanki passaty pomidorowej (500 ml),
- 1 cebula (60g),
- 2 ząbki czosnku,
- 3 szklanki wody (750 ml),
- łyżka oleju rzepakowego (10g),
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka.
Sposób przygotowania:
1. Szklimy cebulę na oleju rzepakowym i dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
2. Cebulę i czosnek łączymy z passatą pomidorową, odsączoną ciecierzycą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min.
3. Całość miksujemy na krem i doprawiamy do smaku.
Krem jest bogaty w :
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- cynk (pochodzący z ciecierzycy), który odpowiada za prawidłowy wygląd włosów i paznokci.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 400 g
Energia: 159 , 80 kcal
Białko: 10,2 g
Tłuszcze: 3 , 9 g
Węglowodany: 25 , 7 g
Błonnik pokarmowy : 4 , 9 g
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2014/04/krem-z-ciecierzycy-i-pomidorow.html