Wykonanie
Składniki:(na 4 porcje)- puszka
ciecierzycy (400g),- 2 szklanki passaty pomidorowej (500 ml),- 1
cebula (60g),- 2 ząbki
czosnku,- 3 szklanki
wody (750 ml),- łyżka
oleju rzepakowego (10g),-
sól,
pieprz, słodka i
ostra papryka.Sposób przygotowania:1. Szklimy
cebulę na
oleju rzepakowym i dodajemy wyciśnięty przez praskę
czosnek.2.
Cebulę i
czosnek łączymy z passatą
pomidorową, odsączoną
ciecierzycą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min.3. Całość miksujemy na krem i doprawiamy do smaku.
Krem jest bogaty w :- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości,- cynk (pochodzący z
ciecierzycy), który odpowiada za prawidłowy wygląd włosów i paznokci.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 400 gEnergia: 159 , 80 kcal
Białko: 10,2 gTłuszcze: 3 , 9 gWęglowodany: 25 , 7 gBłonnik pokarmowy : 4 , 9 g