Wykonanie
Składniki350 g
kiełbasy śląskiej1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1 i 1/2
papryki czerwonej1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
pieprzu3/4 łyżeczki
ziół prowansalskich1/2 łyżeczki
rozmarynu1 łyżka
oliwy450 g
ziemniaków2 łyżki
śmietany 22% (opcjonalnie)120 g
sera cheddarWykonanie
ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki/łódki. Następnie podgotować w osolonej wodzie przez 10 min. w międzyczasie obrać i posiekać
cebulę.
Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Z
papryki wyjąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w kostkę.
Kiełbasę pokroić na plasterki grubości ok. 0,5 cm, a jeśli są duże, to plasterki jeszcze na pół na patelni, na
oliwie podsmażyć moment
cebulę z
czosnkiem, po chwili dorzucić
kiełbasę i podsmażać ją aż się wytopi tłuszcz. Dorzucić
paprykę i podsmażać ze 2 min. Dodać
sól,
pieprz,
rozmaryn i
zioła prowansalskie, przemieszać i podsmażać przez ok. 5 min.do
kiełbasy z warzywami dodać podgotowane
ziemniaki i wymieszać. Jeśli chcemy, to dodać też
śmietanę i przemieszać. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego przesmarowanego lekko
oliwą na wierzch zapiekanki zetrzeć na grubych oczkach
ser cheddar i rozłożyć go równomierniewstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i zapiekać przez 20 minut – aż
ser się przyrumieni. Jeśli słabo się rumieni, to pod koniec można włączyć termoobieg