ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, papryką i serem

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, papryką i serem

nazwa

Wykonanie

Składniki
350 g kiełbasy śląskiej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 i 1/2 papryki czerwonej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
3/4 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżka oliwy
450 g ziemniaków
2 łyżki śmietany 22% (opcjonalnie)
120 g sera cheddar
Wykonanie
ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki/łódki. Następnie podgotować w osolonej wodzie przez 10 min. w międzyczasie obrać i posiekać cebulę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Z papryki wyjąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić na plasterki grubości ok. 0,5 cm, a jeśli są duże, to plasterki jeszcze na pół na patelni, na oliwie podsmażyć moment cebulę z czosnkiem, po chwili dorzucić kiełbasę i podsmażać ją aż się wytopi tłuszcz. Dorzucić paprykę i podsmażać ze 2 min. Dodać sól, pieprz, rozmaryn i zioła prowansalskie, przemieszać i podsmażać przez ok. 5 min.
do kiełbasy z warzywami dodać podgotowane ziemniaki i wymieszać. Jeśli chcemy, to dodać też śmietanę i przemieszać. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego przesmarowanego lekko oliwą na wierzch zapiekanki zetrzeć na grubych oczkach ser cheddar i rozłożyć go równomiernie
wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i zapiekać przez 20 minut – aż ser się przyrumieni. Jeśli słabo się rumieni, to pod koniec można włączyć termoobieg
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/zapiekanka-ziemniaczana-z-kielbasa-papryka-i-serem