Wykonanie
Poziom trudnościTo jest przepis na sok z
malin przygotowywany na gorąco. To łatwy sposób na zrobienie tego pysznego, rozgrzewającego „lekarstwa” na długie zimowe wieczory. Sok z
malin działa przeciwgorączkowo, napotnie, przeciwzapalnie i wzmacniająco, ale także antynowotworowo i przeciwmiażdżycowo, a to wszystko dzięki zawartości witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6), składników mineralnych (t.j. potas, żelazo, magnez i wapń) oraz kwasu salicylowego. Sok z
malin przygotowany w domu ma się nijak do tego kupionego w sklepie, bo te, które można kupić w sklepach i hipermarketach, w większości przypadków z
malinami mają niewiele wspólnego, bo zawartość tych
owoców (lub ich koncentratu) jest w nich minimalna (1-3 %). Warto zrobić sok z
malin w domu, to nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Sok z
malin świetnie smakuje z
herbatą, można nim polewać
budyń,
kaszę mannę, desery (Panna Cottę, sernik). Na moich krzakach, od końca lipca do początku listopada, co tydzień dojrzewa
między ½-1 kg
malin.Składniki:500 g świeżych, jędrnych
malin200 g
cukruSposób przygotowania:
Maliny przełożyć do garnka, zasypać
cukrem.Podgrzewać powoli, na małym ogniu przez ok. 20 minut.Po tym czasie przełożyć zawartość garnka na drobne sitko i poczekać aż cały sok przecieknie (
owoce z sitka dodaje sobie do
herbaty). Sok przelać do słoiczków lub szklanych butelek, zapasteryzować we wrzątku przez ok. 10 minut. Odstawić do góry dnem do ostygnięcia. Sok z
malin przygotowywany na gorąco jest gotowy.Smacznego!