ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie z sosem grzybowym

Kluski śląskie z sosem grzybowym

nazwa

Wykonanie

20 października, 2020 14:20 napisane przez Miss Berry
Dzisiaj na blogu przepis na tradycyjne danie – kluski śląskie z sosem grzybowym. Kluski śląskie to temat licznych kontrowersji. Niektórzy spierają się o to, czy powinny mieć dziurkę, lub czy dodawanie jajka do masy ziemniaczanej to ‘przestępstwo’. Ja jednak nie zawracam sobie głowy takimi pytaniami – i robię kluski tak jak mi się podoba 🙂 Z dziurką, bo nie dość, że wyglądają wtedy uroczo, to dzięki temu kluska nabiera więcej sosu. I z jajkiem lub bez – zależnie od tego czy jajka mam i jaką konsystencję chcę osiągnąć.
Przepis na kluski śląskie z sosem grzybowym to świetny pomysł na domowy obiad.
Kluski śląskie z sosem grzybowym
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
W sumie: 1 godzina
Porcje: 4
Składniki
1 kg ziemniaków
250 skrobi ziemniaczanej
1 jajko (opcjonalnie)
Sos grzybowy
40 g suszonych borowików
250 g brązowych pieczarek
1 duża cebula
25 g masła
3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
2 liście laurowe
2 ziele angielskie
natka pietruszki
Przygotowanie
Sos grzybowy
Suszone grzyby opłukać, a następnie moczyć w małym rondelku całą noc.
Po namoczeniu gotować w tej samej wodzie, w której grzyby się moczyły, przez około 10 minut.
W międzyczasie cebulę pokroić w kostkę, a pieczarki w grube plastry.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić pokrojoną cebulkę. Dodać pieczarki i podsmażyć.
Dodać liście laurowe, ziele angielskie i ugotowane wcześniej grzyby z częścią wody z rondelka (zależnie od tego jak bardzo płynny sos chcemy uzyskać).
Dusić pod przykryciem przez około 10 minut.
Doprawić solą, pieprzem, dodać zahartowaną śmietanę, posiekaną świeżą natkę pietruszki i całość wymieszać.
Kluski śląskie
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i chwilę przestudzić.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Dodać 250 g skrobi ziemniaczanej i opcjonalnie jedno jajko (dzięki dodatku jajka kluski będą bardziej gumowe, ale łatwiej będzie z nimi pracować).
Całość dokładnie wymieszać i wyrobić do uzyskania jednolitej masy.
Uformować nieduże kluseczki, w środku zrobić dziurkę palcem lub np. okrągłą końcówką sztućca.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, wrzucić kluski śląskie i gotować do 2 minut po wypłynięciu klusek na powierzchnię.
Podawać z wcześniej przygotowanym sosem grzybowym. Smacznego!
3 . 5.3251
Podoba Ci się ten przepis?
Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!
Kim jestem?
Miss Berry
Jestem Jagoda. Od dziecka związana z IT, pracuję jako front-end developer i product designer w szwedzkiej firmie. Po godzinach gotuję i odwiedzam wrocławskie restauracje. Staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.
Napisz do mnie
Źródło:https://missberry.pl/kluski-slaskie-z-sosem-grzybowym