Wykonanie
20 października, 2020 14:20 napisane przez
Miss BerryDzisiaj na blogu przepis na tradycyjne danie – kluski śląskie z
sosem grzybowym. Kluski śląskie to temat licznych kontrowersji. Niektórzy spierają się o to, czy powinny
mieć dziurkę, lub czy dodawanie
jajka do masy ziemniaczanej to ‘przestępstwo’. Ja jednak nie zawracam sobie głowy takimi pytaniami – i robię kluski tak jak mi się podoba 🙂 Z dziurką, bo nie dość, że wyglądają wtedy uroczo, to dzięki temu kluska nabiera więcej sosu. I z
jajkiem lub bez – zależnie od tego czy
jajka mam i jaką konsystencję chcę osiągnąć.Przepis na kluski śląskie z
sosem grzybowym to świetny pomysł na domowy obiad.
Kluski śląskie z
sosem grzybowymAuthor:
Miss BerryCzas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 30 minutW
sumie: 1 godzinaPorcje: 4Składniki1 kg
ziemniaków250
skrobi ziemniaczanej1
jajko (opcjonalnie)
Sos grzybowy40 g
suszonych borowików250 g brązowych
pieczarek1 duża
cebula25 g
masła3 łyżki
śmietany 18%sól,
pieprz2
liście laurowe2
ziele angielskienatka pietruszkiPrzygotowanie
Sos grzybowySuszone grzyby opłukać, a następnie moczyć w małym rondelku całą noc.Po namoczeniu gotować w tej samej wodzie, w której
grzyby się moczyły, przez około 10 minut.W międzyczasie
cebulę pokroić w kostkę, a
pieczarki w grube plastry.Na patelni rozgrzać
masło i zeszklić pokrojoną
cebulkę. Dodać
pieczarki i podsmażyć.Dodać
liście laurowe,
ziele angielskie i ugotowane wcześniej
grzyby z częścią
wody z rondelka (zależnie od tego jak bardzo płynny sos chcemy uzyskać).Dusić pod przykryciem przez około 10 minut.Doprawić
solą,
pieprzem, dodać zahartowaną
śmietanę, posiekaną świeżą
natkę pietruszki i całość wymieszać.Kluski śląskie
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i chwilę przestudzić.Ugotowane
ziemniaki przecisnąć przez praskę.Dodać 250 g
skrobi ziemniaczanej i opcjonalnie jedno
jajko (dzięki dodatku
jajka kluski będą bardziej gumowe, ale łatwiej będzie z nimi pracować).Całość dokładnie wymieszać i wyrobić do uzyskania jednolitej masy.Uformować nieduże kluseczki, w środku zrobić dziurkę palcem lub np. okrągłą końcówką sztućca.W dużym garnku zagotować
wodę z dodatkiem
soli, wrzucić kluski śląskie i gotować do 2 minut po wypłynięciu klusek na powierzchnię.Podawać z wcześniej przygotowanym
sosem grzybowym. Smacznego!3 . 5.3251
Podoba Ci się ten przepis?Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!
Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Od dziecka związana z IT, pracuję jako front-end developer i product designer w szwedzkiej firmie. Po godzinach gotuję i odwiedzam wrocławskie restauracje. Staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie