Wykonanie
W sklepach pokazały się
dynie, więc na niedzielę upiekłam ciasto z
dyniowym puree,
czekoladą i porządną dozą
cynamonu. Używam mnóstwo
cynamonu w mojej kuchni. Na ogól mam kilka torebek zapasu ale biorąc się za pieczenie ciasta odkryłam, że skónczył mi się
cynamon. Pewnie nic by się nie stało jakbym podmieniła
cynamon na
kardamon…Ale miałam ochotę na
cynamon, więc bylam zmuszona iść do sklepu.Nic się nie stało. Włożyłam
dynię do piekarnika na 20 minut i pomaszerowałam do sklepu chcąc nie chcąc. W okresie
dyniowym przyrządzam mnóstwo
dyniowego puree, z którego
między innymi gotuję krem
dyniowy . Najczęściej jednak dodaję
dyniowe puree do wszelkich wypieków. Ciasto z
dynią jest pyszne, nie mówiąc już o wspaniałym kolorze, które mu nadaje
dynia. Mam sentyment do
dyniowych ciast i piekę je często. Jeśli nie mam dyni to używam dyni piżmowej, która u nas jest dostępna przez cały rok. W sezonie wolę jednak
dynię. Najbardziej lubią hokkaido i z niej przygotowałam dzisiejsze ciasto.
Dyniowe ciasto jest w
dynię! Uwielbiam ja piękny kolor, smak i łatwość w przyrządzeniu. Ciasto z
dynią jest również bardzo aromatyczne. Nic
dziwnego znajdziecie w nim mnóstwo
korzennych przypraw, w tym mój ulubiony
cynamon, którego dzisiaj zrobiłam pokaźne zapasy. Lubię wilgotne ciasto z dodatkiem
czekolady, więc dodałam jej sporo. Całość zakończyłam
cynamonową posypką. To ciasto to moja recepta na jesień. Przypomina ją swoim kolorem. Na dworze zaczyna się robić pięknie. Dominują złote kolory jesieni od żółtego to
pomarańczowego, czerwonego i brązowego. Takie same jak w moim
dyniowym ciachu. Macie ochotę?
Ja mam zawsze ochotę na
dyniowe słodkości, a jedno z nich, tort
dyniowy przygotowuję nawet bez użycia piekarnika. Piekę również słodkie bułeczki przełożone
dyniowym kremem. Z
dynią jestem za pan brat. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów z tym popularnym warzywem.podłużna foremka o pojemności 1 , 5 lSkładniki:350 g
dyniowego puree150 g
kokosowego oleju200 g
trzcinowego cukru3
jajka1 łyzeczka
waniliowego ekstraktu225 g
pszennej mąki25 g żytniej
mąki150 g
czekolady, u mnie
mleczna2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżka mieszanki korzennej2 łyżki
cynamonu¼ łyżeczki
soli50 g
cukruNastaw piekarnik na 180ºC.
Kokosowy olej rozpuść w kąpieli
wodnej. Wlej do dużej miski. Dodaj
dyniowe puree,
jajka,
cukier,
sól i wymieszaj balonową trzepaczką. Odważ
mąkę i przesiej do naczynia. Dodaj
przyprawę korzenną, 1 łyżkę
cynamonu,
proszek do pieczenia i
sodę. Dokładnie wymieszaj. Wsyp suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj. Posiekaj grubo
czekoladę i wymieszaj z masą.Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Najlepiej zwilż lekko papier, zgnieć i wyprostuj. W ten sposób papier nie będzie uciekać z foremki. Napełnij foremkę
ciastem. Wymieszaj
cukier z
cynamonem i posyp wierzch ciasta. Następnie końcem łyżki lekko przemieszaj posypkę z
ciastem. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut. Upieczone ciasto ostudź w foremce. Ciasto utrzymuje długo wilgoć. Pokrój na grube kawałki i zaparz
kawkę. Smacznego!