ßßß
Dyniowe ciasto jest w dynię! Uwielbiam ja piękny kolor, smak i łatwość w przyrządzeniu. Ciasto z dynią jest również bardzo aromatyczne. Nic dziwnego znajdziecie w nim mnóstwo korzennych przypraw, w tym mój ulubiony cynamon, którego dzisiaj zrobiłam pokaźne zapasy. Lubię wilgotne ciasto z dodatkiem czekolady, więc dodałam jej sporo. Całość zakończyłam cynamonową posypką. To ciasto to moja recepta na jesień. Przypomina ją swoim kolorem. Na dworze zaczyna się robić pięknie. Dominują złote kolory jesieni od żółtego to pomarańczowego, czerwonego i brązowego. Takie same jak w moim dyniowym ciachu. Macie ochotę?
Ja mam zawsze ochotę na dyniowe słodkości, a jedno z nich, tort dyniowy przygotowuję nawet bez użycia piekarnika. Piekę również słodkie bułeczki przełożone dyniowym kremem. Z dynią jestem za pan brat. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów z tym popularnym warzywem.podłużna foremka o pojemności 1 , 5 lSkładniki:350 g dyniowego puree150 g kokosowego oleju200 g trzcinowego cukru3 jajka1 łyzeczka waniliowego ekstraktu225 g pszennej mąki25 g żytniej mąki150 g czekolady, u mnie mleczna2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżka mieszanki korzennej2 łyżki cynamonu¼ łyżeczki soli50 g cukru
Nastaw piekarnik na 180ºC. Kokosowy olej rozpuść w kąpieli wodnej. Wlej do dużej miski. Dodaj dyniowe puree, jajka, cukier, sól i wymieszaj balonową trzepaczką. Odważ mąkę i przesiej do naczynia. Dodaj przyprawę korzenną, 1 łyżkę cynamonu, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszaj. Wsyp suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj. Posiekaj grubo czekoladę i wymieszaj z masą.Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Najlepiej zwilż lekko papier, zgnieć i wyprostuj. W ten sposób papier nie będzie uciekać z foremki. Napełnij foremkę ciastem. Wymieszaj cukier z cynamonem i posyp wierzch ciasta. Następnie końcem łyżki lekko przemieszaj posypkę z ciastem. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut. Upieczone ciasto ostudź w foremce. Ciasto utrzymuje długo wilgoć. Pokrój na grube kawałki i zaparz kawkę. Smacznego!