Wykonanie
Dziś mija miesiąc od ostatniego wpisu, trochę mi wstyd że zaniedbałam blog i to jeszcze żebym miała ważny powód a to było lenistwo, upał i urlop (chociaż urlop jest dobrą wymówką?), ale oczywiście zdięcia robiłam a jakże by nie. No ale dobra koniec lenistwa biorę się do roboty czyli za blogowanie, dietę i regularny wysiłek fizyczny bo w końcu po to mam nowy rower aby na nim jeździć :).Na początek placek ze
śliwkami i z dodatkiem
mąki pełnoziarnistej o tej
porze roku lubię takie ciasta bo są szybkie, wystarczy wymieszać ze sobą składniki, ułożyć dowolne owce, wstawić do piekarnika i gotowe.Składniki2
jajka200 g
cukru trzcinowego Muscovado150
mąki pszennej200
mąki pełnoziarnistej400 g
jogurtu naturalnego100 ml
oleju2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sodyszczypta
soliśliwkiWykonanieNagrzać piekarnik do 200 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Do misy robota włożyć wszystkie składniki. Wymieszać mieszadłem przez około 2 minuty. Przełożyć do przygotowanej formy. Ułożyć wypestkowane
śliwki. Piec przez 30 minut, zmniejszyć temperaturę do 190 i piec przez kolejnych 20-25 minut, do suchego patyczka.Ja swoje ciasto obsypałam
cynamonem i pudrem.