ßßß Cookit - przepis na Muffiny ze śliwkami i kruszonką

Muffiny ze śliwkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

W lodówce jogurt, który trzeba natychmiast zużyć. Śliwki też wołają, żeby i o nich nie zapomnieć. Można zrobić chlebek, albo muffiny. Może jednak te drugie, bo będzie szybciej i wygodniej. A do tego będą pasowały do akcji u Domi. Na tapetę wzięłam przepis z ArtKulinaria i powiem Wam, że muffiny są mega dobre.
Składniki na ok. 10- 12 sztuk:
150 g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g cukru trzcinowego
szczypta soli
1,5 łyżeczki cukru z wanilią
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
1 jajko
100 ml jogurtu naturalnego
60 ml oleju
200 g śliwek
70 g mąki
35 g zimnego masła
30 g cukru trzcinowego
Wykonanie:
Suche składniki mieszamy w jednej misce. W drugiej mieszamy jogurt, olej i jajko. Wlewamy do suchych składników i delikatnie mieszamy. Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Każdą połówkę kroimy jeszcze na 2 - 3 części. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek muffinkowych.
Szykujemy kruszonkę. Mąkę i masło wyrabiamy palcami, aż powstaną grudki. Dodajemy cukier i mieszamy. Kruszonką posypujemy muffiny. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
< /a>
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/09/Muffiny-ze-sliwkami-i-kruszonka.html