Wykonanie
W lodówce
jogurt, który trzeba natychmiast zużyć.
Śliwki też wołają, żeby i o nich nie zapomnieć. Można zrobić chlebek, albo muffiny. Może jednak te drugie, bo będzie szybciej i wygodniej. A do tego będą pasowały do akcji u Domi. Na tapetę wzięłam przepis z ArtKulinaria i
powiem Wam, że muffiny są mega dobre.
Składniki na ok. 10- 12 sztuk:150 g
mąki3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia60 g
cukru trzcinowegoszczypta
soli1,5 łyżeczki
cukru z
wanilią1 płaska łyżeczka mielonego
cynamonu1
jajko100 ml
jogurtu naturalnego60 ml
oleju200 g
śliwek70 g
mąki35 g zimnego
masła30 g
cukru trzcinowegoWykonanie:Suche składniki mieszamy w jednej misce. W drugiej mieszamy
jogurt,
olej i
jajko. Wlewamy do suchych składników i delikatnie mieszamy.
Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Każdą połówkę kroimy jeszcze na 2 - 3 części. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek muffinkowych.Szykujemy kruszonkę.
Mąkę i
masło wyrabiamy palcami, aż powstaną grudki. Dodajemy
cukier i mieszamy. Kruszonką posypujemy muffiny. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
< /a>