Wykonanie
Niesamowicie delikatny, rozpływający się w ustach i zaskakujący w smaku dip z
fety z
oliwą,
miodem i
cytryną przygotowaną w niecodzienny sposób. Absolutnie wyjątkowy smak!
Puszysty dip z
fetyTen sposób podania dobrze znanego
sera feta jest absolutnie wyjątkowy. Do przygotowania używamy tylko kilku prostych składników, ale efekt końcowy jest zachwycający. Pięknie się prezentuje, więc będzie gwiazdą każdej imprezy.Dlaczego warto go przygotować?Jest bardzo uniwersalny – świetnie sprawdzi się jako dip do świeżych warzyw, zimny sos do
mięsa albo pasta do kanapek.To pewniak imprezowy, podany na talerzu z przystawkami znika w ekspresowym tempie!Można wzbogacić go o ulubione dodatki, podobnie jak hummus. Dodać
suszone pomidory, świeże
zioła, pieczony
czosnek lub pesto.Wygląda pięknie, smakuje niesamowicie, ale jest banalnie prosty do przygotowania.
Ser FetaDo tego przepisu wykorzystuję oryginalny
ser feta, nie
ser sałatkowy, z którym często jest
mylony.
Feta różni się od niego smakiem, konsystencją i składem.
Ser feta poznacie po znaczku Chronionej Nazwy Pochodzenia, który oznacza produkcję danego dobra w określonym
mieście, regionie czy
kraju.
Serek kanapkowyNazwa tego produktu może być trochę myląca, ale pisząc
serek kanapkowy mam na myśli
serek twarogowy o dość wysokiej zawartości tłuszczu (ok. 20 %). W anglojęzycznych przepisach często nazwa ,,cream cheese” rozwiązuje problem, jednak w Polsce gama
nabiału jest zdecydowanie bardziej szeroka. Do przepisu potrzebny jest
serek o prostym składzie (bez zagęstników) np. Mój Ulubiony, Łaciaty, Twój Smak czy Almette.
Jogurt greckiDo przepisu wykorzystałam
jogurt grecki, ze względu na jego delikatny smak i gęstą konsystencję. W razie potrzeby, można go podmienić na islandzki skyr, który jest równie kremowy i gęsty.
CytrynaW przepisie
cytrynę przygotowujemy w dość specyficzny sposób, bo połówki przed wyciśnięciem soku karmelizujemy na patelni. Dzięki temu, sok nabiera ciemniejszej barwy, słodszego smaku i lekko dymnego aromatu. Takie opiekanie na pateli jest bardzo zbliżone do węglenia
cebuli na rosół :) Jeśli macie ochotę, ten krok można pominąć, ale polecam wykonać taki mały eksperyment – to naprawdę fajny, prosty trik, a efekt zaskakujący!
MiódDo tego przepisu sprawdzą się wszystkie ulubione gatunki
miodu :)
OliwaMożna użyć każdej ulubionej
oliwy, to dobra okazja, aby dodać
oliwy tłoczone na zimno, bo nie mamy tu obróbki termicznej, która szkodzi drogocennym kwasom tłuszczowym. Do podania można użyć także
oliwy smakowej np. truflowej, bazyliowej, czosnkowej lub
chili.
Jakie akcesoria przydadzą się do przygotowania dipu?malakser lub mikser ręcznypatelnia do przygotowania
cytrynyPrzechowywanie i mrożenieDip można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce przez 2-5 dni. Polecam pojemniki szklane, które nie przenikają zapachami i zapewniają lepszą świeżość. Ze względu na sporą zawartość
wody w
nabiale, dip średnio nadaje się do mrożenia, po rozmrożeniu może się rozwarstwić i zmienić konsystencję.Porcje: ok 400 g dipu = 15 łyżek Czas: 5 minSkładniki►
ser feta [150 g / 1 kostka]►
serek kanapkowy [150 g / 1 opakowanie]►
jogurt grecki [1 łyżka / 25 g]►
cytryna [1 sztuka]►
miód [1 łyżka / 25 g]►
oliwa [1 łyżka]Opcjonalnie► zaatar, wędzona
papryka i
sezam do podaniaPrzygotowanieDo pojemnika malaksera pokruszyć 150 g
sera feta . Rozdrobnić krótko, aby finalny dip łatwiej było zmiksować na gładko. Dodać 150 g
serka kanapkowego i ponownie zmiksować.
Cytrynę przekroić na połówki i ułożyć na suchej patelni. Prażyć przez ok. 4-5 min, aż brzegi będą brązowe i skarmelizowane.Do masy dodać 1 łyżkę
jogurtu, 1 łyżkę
miodu, 1 łyżkę dobrej
oliwy i sok ze skarmelizowanej
cytryny. Zmiksować na gładką masę. Dip jest gotowy do podawania!Najlepiej smakuje schłodzony. Można go podać na talerzu, posypując
przyprawami,
sezamem i polewając
oliwą i
miodem. Do dekoracji można wykorzystać także świeże
zioła i
owoce np. pestki
granatu czy
figi.Kalorie i makroskładnikiKalorie i makroskładniki na 1 z 15 porcji, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji.Na 1 łyżkę / 25 g60 kcal, 2 g węglowodanów, 4 g tłuszczu, 2 g
białka*wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Najdokładniejsze obliczenia wykonasz uwzględniając konkretne, użyte przez siebie produkty.Jeśli masz jakieś pytania…Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku . Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość ?Smacznego!