Wykonanie
Marynowany
ogórek meksykański… co to jest… W tym roku wyhodowałam na balkonie cudowne warzywo.
Ogórek meksykański, bo o nim
mowa przypomina
arbuza, w środku wygląda jak
ogórek, a smakuje jak
ogórek skropiony
cytryną. Biorąc pod uwagę jego walory smakowe zaprawiłam go podobnie jak
korniszony aczkolwiek nieco z azjatycką nutą.
Owoce ogórka meksykańskiego mają dosyć twardą skórkę, przez co są chrupiące. Można je jeść same lub dodawać do sałatek. Jak wspomniałam te mini ogóreczki nadają się też do kiszenia i konserwowania. Było to moje pierwsze podejście w tym roku, więc
ogórków było niewiele ale wystarczyło na kilka
razy.Nie spotkałam tego warzywa w sklepie ale nasiona można nabyć bez problemu. Mini
ogórki wyhodowałam z nasion. Roślina wyrasta w pnące łodygi z wąsami, które świetnie oplatają się na pergoli. U mnie rosną wśród wysokich
pomidorów. Pod ziemią rośliny tworzą bulwy, które można wykopać i przechować przez zimę w ciemnym i chłodnym miejscu. Jest to zatem roślina wieloletnia. Na przyszły rok wystarczy bulwy zasadzić bezpośrednio do gruntu i czekać aż wypuszczą łodygi.Marynowany
ogórek meksykański jest świetną przystawką do obiadu. Dodaję go również do tacos. Bardzo lubię przyrządzać
przetwory nie tylko na zimę. Te
ogórki robiłam przez całe lato jak tylko się pojawiły.
ok. 0 , 75 lSkładniki:5 cm świeżego
imbiru1
chili czerwone300 g meksykańskich mini
ogórków200 ml
wody100 ml
octu1 łyżka
cukru1¾ łyżeczki
soli3 gałązki młodego
kopruZagotuj
wodę z
cukrem,
octem i
solą. Dodaj do wrzątku
imbir i
chili pokrojone w plasterki.
Koper lekko
zwiń i ułóż na dnie słoika. Następnie zacznij układać mini
ogórki. Wlej zalewę i przykryj słoik przykrywką. Ogóreczki są gotowe do jedzenia po 5 dniach. Mogą stać w lodówce do 2 tygodni.