Składniki na spód:80 g masła25 g płatków owsianych125 g mąki orkiszowej3 łyżki śmietany 12%szczypta soliSkładniki na nadzienie:4 jajka250 g łososia wędzonego na ciepło (200 g bez skóry)130 g serka mascarpone100 g pora160 g śmietanki kremówki 30%50 ml mlekamasło klarowane do smażenia (2 łyżki)czarny pieprz, sólSkładniki na sos czosnkowy:5 lyżek jogurtu greckiego1 łyżka majonezu (można pominąć)1 łyżeczka cukru/ksylitolu1 duży ząbek czosnkusól, pieprzPoziom trudności 2 . 5/5Przygotowanie:I. SpódSkładniki na spód zagnieść ręką lub w robocie. Wyłożyć ciasto do formy na tartę i dokładnie rozprowadzić uklepując dłońmi. Nakłuć widelcem, przykryć folią i schować do lodówki na 30 minut.II. NadzieniePor pokroić i zeszklić na maśle. Dodać pokrojonego łososia i doprawić do smaku solą. Odstawić.Śmietankę, mascarpone, mleko oraz jajka dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku dużą ilością czarnego pieprzu.III. PrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni.Ciasto wyjąć z lodówki. Na ciasto wyłożyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać suchy groch lub fasolę. W ten sposób piec spód ok. 25 minut. Następnie należy usunąć papier z grochem i piec sam spód kolejne 15-20 minut.Po tym czasie na ciasto wyłożyć łososia wymieszanego z porem. Dokładnie rozprowadzić. Zalać gotową mieszanką śmietanową.Piec ok. 30 minut.Podawać z sosem czosnkowym.Smacznego!