Wykonanie
Ciasto
dyniowe robi się bardzo szybko, przepis jest łatwy, wcześniej trzeba tylko ugotować lub upiec
dynię i zblendować ją na mus. Gotowanie dyni nie zajmuje aż tak dużo czasu, ok 20-25 min.
Ciasto robi się praktycznie bez użycia miksera, wszystko mieszamy łyżką. Ubijamy mikserem tylko
białka.Ciasto nie zawiera zwykłej
pszennej mąki (chociaż jak najbardziej można to ciasto zrobić dodając właśnie taką tradycyjną
mąkę).Ciasto jest wilgotne i ciężkie, jeden kawałek do ciasta w zupełności wystarczy ponieważ ciasto jest syte.Do ciasta użyłam
mąki jaglanej oraz kokosowej w proporcji pół na pół. Dzięki
mące kokosowej ciasto ma przyjemną
kokosową nutę i w zapachu i w smaku (dokładniej określając można powiedzieć że podczas jedzenia ciasta wyczuwamy zmiksowane
wiórki kokosowe, właśnie dzięki kokosowej
mące.Ciasto można zrobić ze zwykłej
mąki (ale wtedy smak i wygląd ciasta będzie już zupełnie inny) oraz mieszając ze sobą inne
mąki (w zależności jakiej
mąki użyjemy, smak ciasta będzie się różnił od siebie).Wymiary mojej formy do pieczenia to 32cm x 14cm, jest to tak zwana keksówka (różne blachy do pieczenia).
Składniki:400 gram musu z ugotowanej dyninajlepsza dla mnie odmiana to hokkaido, mała
dynia o mocno
pomarańczowym kolorze200 gram
masła (nie
margaryny)skórka starta z 1
cytryny250 gram
mąki (po 125 gr. kokosowej i jaglanej)– to właśnie
mąka kokosowa nadaje cieście
kokosowy smak2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej3
żółtka /
białka ubić na pianę200 gram
cukru białego lub brązowego1
cukier waniliowy – ja użyłam swojego własnego z
wanilią1 łyżeczka
cynamonu lub
przyprawy do piernikaW garnku (troszkę większym, bo będziemy w nim robić całe ciasto)rozpuszczamy
masło z
cukrem,
cynamonem i
cukrem waniliowym.Wcześniej ugotowaną do miękkości
dynię odcedzamy i blendujemy / miksujemy tak aby powstał gładki mus. Dodajemy 400 gr musu do garnka z rozpuszczonym
masłem. Mieszamy.Do masy dodajemy 3
żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
sodą. Mieszamy.Na koniec ubijamy 3
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Delikatnie za pomocą łyżki łączymy pianę z masą.Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę (ona nie jest lejąca się, raczej ma dość gęstawą konsystencję). Wyrównujemy wierzch za pomocą łyżki.Wstawiamy do wcześniej nagrzanego już piekarnika i pieczemy ok. 1 godzinę w temp. 180C , na funkcji do pieczenia góra-dół, na dolnej półce piekarnika.PS Szukasz nowego piekarnika? Sprawdź dobre piekarniki tutaj .Po ok. 1 h sprawdzamy w środku ciasto za pomocą wykałaczki czy patyczek jest suchy, czy nie przylega do niego ciasto. Jeśli przylega to należy dopiec troszkę dłużej. Moje piekło się dokładnie 55 min.Polewa:1 tabliczka
białej czekolady + 3 łyżki
soku z cytryny + 1 duża łyżka musu z dyni aby kolor polewy był ładny żółty. Wszystkie składniki podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy cały czas aż do rozpuszczenia i połączenia się.
Smacznego!