Babka cytrynowo-herbaciana to najlepsza babka jaką jadłam. A w dodatku robi się ją w 10 minut nie licząc pieczenia. Ma ciemny kolor, który zawdziędza herbacie. Lekko czuć herbatę, a skórka z cytrynydaje pyszny aromat cytrusowy. Babka jest wilgotna i puszysta, a na zewnątrz chrupiąca. Idealna! Zamiast skórki z cytryny można dodać z pomarańczy. Herbaty należy użyć bardzo mocnej ja dałam TEEKANNE Nero, która zawiera mocny, wyrazisty charakter, aromat i smak.Forma do babki średnica 23cm2 szklanki herbaty Nero Teekanne (niesłodzonej)500g mąki tortowej160g masła lub margaryny200g cukru1 łyżeczka cukru waniliowego3 żółtkastarta skórka z połowy cytryny lub pomarańczy2 łyżeczki proszku do pieczeniaZaparzyć herbatę, odstawić do wystygnięcia. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po żółtku i ucierać dalej. Dodać startą skórkę z cytryny, a następnie dodawać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas miksując. Zaczną powstawać grudki. Następnie wlewać powoli herbatę dalej miksując do gładkiej masy. Można pomóc sobie również drewnianą łyżką. Wylać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 1h.Do ciasta można dodać rodzynki, jeśli ktoś lubi. Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.