ßßß Cookit - przepis na Babka cytrynowo-herbaciana

Babka cytrynowo-herbaciana

nazwa

Wykonanie

Babka cytrynowo-herbaciana to najlepsza babka jaką jadłam. A w dodatku robi się ją w 10 minut nie licząc pieczenia. Ma ciemny kolor, który zawdziędza herbacie. Lekko czuć herbatę, a skórka z cytryny daje pyszny aromat cytrusowy. Babka jest wilgotna i puszysta, a na zewnątrz chrupiąca. Idealna! Zamiast skórki z cytryny można dodać z pomarańczy. Herbaty należy użyć bardzo mocnej ja dałam TEEKANNE Nero, która zawiera mocny, wyrazisty charakter, aromat i smak.
Forma do babki średnica 23cm
2 szklanki herbaty Nero Teekanne (niesłodzonej)
500g mąki tortowej
160g masła lub margaryny
200g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 żółtka
starta skórka z połowy cytryny lub pomarańczy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zaparzyć herbatę, odstawić do wystygnięcia. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po żółtku i ucierać dalej. Dodać startą skórkę z cytryny, a następnie dodawać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas miksując. Zaczną powstawać grudki. Następnie wlewać powoli herbatę dalej miksując do gładkiej masy. Można pomóc sobie również drewnianą łyżką. Wylać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 1h.
Do ciasta można dodać rodzynki, jeśli ktoś lubi. Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2013/01/babka-cytrynowo-herbaciana.html