ßßß
Przepis jest bardzo prosty, ciasto dość szybkie w zrobieniu i chyba z najbardziej podstawowych składników. Przepis dostałam go od cioci mojego męża, która zawsze ma fajne pomysły kulinarne :) Babka tradycyjna, a zarazem oryginalna przez smaczek, który robi polewa z kogla mogla i soku z cytryny. Pyszności :)

Ps. Babkę można zrobić na 2 sposoby:1. Ważąc 4 rozbite jajka i dodając po tyle samo ile ważą: cukru, tłuszczu i mąki, plus 1 łyżeczkę proszku i skórkę otartą z cytryny.2. Lub według poniższego przepisu, który napisałam po zważeniu jajek ( 1 średniej wielkości jajko waży około 50g).Składniki:4 jajka200g cukru200g margaryny lub masła 82%200g mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaSkórka otarta z 1 cytrynyPolewa:1 żółtko1 łyżka cukruSok wyciśnięty z 1 cytrynyMiękki tłuszcz ucieramy z cukrem do białości, po czym wbijamy do niego po jednym jajku, stale miksując. Następnie zwalniamy obroty na najniższe, dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenie i miksujemy jeszcze około 5 – 7 minut na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny, mieszamy i przelewamy do formy ( okrągłej o średnicy około 22cm) dobrze wysmarowanej tłuszczem i ewentualnie wysypanej bułką tartą.Babkę cytrynową pieczemy około 30 – 35 minut w 180 ⁰ C.Po upieczeniu babkę pozostawiamy na około 5 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy z pieca, pozostawiamy na kolejne 5 minut w formie i w tym czasie robimy polewę.Żółtko ucieramy z cukrem przy użyciu widelca lub miksera na kogel mogel. Następnie dodajemy do niego sok wyciśnięty z cytryny i jeszcze raz miksujemy. Babkę delikatnie wyjmujemy z formy i rozprowadzamy po niej równomiernie polewę przy pomocy pędzla lub łyżeczki. Chodzi o to, by babka wpiła polewę, przez co zyska jeszcze bogatszy cytrynowy smak. Oblaną babkę pozostawiamy do wystygnięcia.
R E K L A M A
