Wykonanie
< Crumble z
owoców sezonowychGdzie diabeł nigdy nie
mówi dobranoc – listopad w nadmorskiej Sæby >

Ciasto robi się bardzo szybko, przepis jest łatwy, wcześniej trzeba tylko ugotować lub upiec
dynię i zblenderować ją na mus. Gotowanie dyni nie zajmuje aż tak dużo czasu, ok 20-25 min.Ciasto robi się praktycznie bez użycia miksera, wszystko mieszamy łyżką. Ubijamy mikserem tylko
białka.Ciasto nie zawiera zwykłej
pszennej mąki ( chociaż jak najbardziej można to ciasto zrobić dodając właśnie taką tradycyjną
mąkę)Ciasto jest wilgotne i ciężkie, jeden kawałek do ciasta w zupełności wystarczy ponieważ ciasto jest syte.Do ciasta użyłam
mąki jaglanej oraz kokosowej w proporcji pół na pół. Dzięki
mące kokosowej ciasto ma przyjemną
kokosową nutę i w zapachu i w smaku ( dokładniej określając można powiedzieć że podczas jedzenia ciasta wyczuwamy zmiksowane
wiórki kokosowe, właśnie dzięki kokosowej
mące.Ciasto można zrobić ze zwykłej
mąki ( ale wtedy smak i wygląd ciasta będzie już zupełnie inny ) oraz mieszając ze sobą inne
mąki ( w zależności jakiej
mąki użyjemy , smak ciasta będzie się różnił od siebie)Wymiary mojej formy do pieczenia to 32cm x 14cm, jest to tak zwana keksówka.

Składniki :400 gram musu z ugotowanej dyninajlepsza dla mnie odmiana to hokkaido, mała
dynia o mocno
pomarańczowym kolorze200 gram
masła ( nie
margaryny)skórka starta z 1
cytryny250 gram
mąki ( po 125 gr. kokosowej i jaglanej)– to właśnie
mąka kokosowa nadaje cieście
kokosowy smak2.5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej3
żółtka /
białka ubić na pianę200 gram
cukru białego lub brązowego1
cukier waniliowy – ja użyłam swojego własnego z
wanilią .1 łyżeczka
cynamonu lub
przyprawy do piernika

Wykonanie:1. W garnku ( troszkę większym, bo będziemy w nim robić całe ciasto)rozpuszczamy
masło z
cukrem,
cynamonem i
cukrem waniliowym.2. Wcześniej ugotowaną do miękkości
dynię odcedzamy i blendujemy/miksujemy tak aby powstał gładki mus. Dodajemy 400 gr musu do garnka z rozpuszczonym
masłem. Mieszamy.3. Do masy dodajemy 3
żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
sodą. Mieszamy.4. Na koniec ubijamy 3
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Delikatnie za pomocą łyżki łączymy pianę z masą.5. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę c ( ono nie jest lejąca się, raczej ma dość gęstawą konsystencję) Wyrównujemy wierzch za pomocą łyżki.6. Wstawiamy do wcześniej nagrzanego już piekarnika i pieczemy ok. 1 godzinę w temp.180C , na funkcji do pieczenia góra-dół, na dolnej półce piekarnika.Po ok. 1 h sprawdzamy w środku ciasto za pomocą wykałaczki czy patyczek jest suchy, czy nie przylega do niego ciasto. Jeśli przylega to należy dopiec troszkę dłużej. Moje piekło się dokładnie 55 min.Polewa: 1 tabliczka
białej czekolady + 3 łyżki
soku z cytryny + 1 duża łyżka musu z dyni aby kolor polewy był ładny żółty. Wszystkie składniki podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy cały czas aż do rozpuszczenia i połączenia się.

About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Crumble z
owoców sezonowychGdzie diabeł nigdy nie
mówi dobranoc – listopad w nadmorskiej Sæby >