ßßß
Ciasto robi się bardzo szybko, przepis jest łatwy, wcześniej trzeba tylko ugotować lub upiec dynię i zblenderować ją na mus. Gotowanie dyni nie zajmuje aż tak dużo czasu, ok 20-25 min.Ciasto robi się praktycznie bez użycia miksera, wszystko mieszamy łyżką. Ubijamy mikserem tylko białka.Ciasto nie zawiera zwykłej pszennej mąki ( chociaż jak najbardziej można to ciasto zrobić dodając właśnie taką tradycyjną mąkę)Ciasto jest wilgotne i ciężkie, jeden kawałek do ciasta w zupełności wystarczy ponieważ ciasto jest syte.Do ciasta użyłam mąki jaglanej oraz kokosowej w proporcji pół na pół. Dzięki mące kokosowej ciasto ma przyjemną kokosową nutę i w zapachu i w smaku ( dokładniej określając można powiedzieć że podczas jedzenia ciasta wyczuwamy zmiksowane wiórki kokosowe, właśnie dzięki kokosowej mące.Ciasto można zrobić ze zwykłej mąki ( ale wtedy smak i wygląd ciasta będzie już zupełnie inny ) oraz mieszając ze sobą inne mąki ( w zależności jakiej mąki użyjemy , smak ciasta będzie się różnił od siebie)Wymiary mojej formy do pieczenia to 32cm x 14cm, jest to tak zwana keksówka.
Składniki :400 gram musu z ugotowanej dyninajlepsza dla mnie odmiana to hokkaido, mała dynia o mocno pomarańczowym kolorze200 gram masła ( nie margaryny)skórka starta z 1 cytryny250 gram mąki ( po 125 gr. kokosowej i jaglanej)– to właśnie mąka kokosowa nadaje cieście kokosowy smak2.5 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej3 żółtka / białka ubić na pianę200 gram cukru białego lub brązowego1 cukier waniliowy – ja użyłam swojego własnego z wanilią .1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
Wykonanie:1. W garnku ( troszkę większym, bo będziemy w nim robić całe ciasto)rozpuszczamy masło z cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym.2. Wcześniej ugotowaną do miękkości dynię odcedzamy i blendujemy/miksujemy tak aby powstał gładki mus. Dodajemy 400 gr musu do garnka z rozpuszczonym masłem. Mieszamy.3. Do masy dodajemy 3 żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy.4. Na koniec ubijamy 3 białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie za pomocą łyżki łączymy pianę z masą.5. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę c ( ono nie jest lejąca się, raczej ma dość gęstawą konsystencję) Wyrównujemy wierzch za pomocą łyżki.6. Wstawiamy do wcześniej nagrzanego już piekarnika i pieczemy ok. 1 godzinę w temp.180C , na funkcji do pieczenia góra-dół, na dolnej półce piekarnika.Po ok. 1 h sprawdzamy w środku ciasto za pomocą wykałaczki czy patyczek jest suchy, czy nie przylega do niego ciasto. Jeśli przylega to należy dopiec troszkę dłużej. Moje piekło się dokładnie 55 min.Polewa: 1 tabliczka białej czekolady + 3 łyżki soku z cytryny + 1 duża łyżka musu z dyni aby kolor polewy był ładny żółty. Wszystkie składniki podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy cały czas aż do rozpuszczenia i połączenia się.
About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Crumble z owoców sezonowychGdzie diabeł nigdy nie mówi dobranoc – listopad w nadmorskiej Sæby >