Wykonanie
Lubicie placki ziemniaczane ? my bardzo. Przygotowuje je na różne sposoby i podaje raz w wersji na słodko z
jogurtem i
cukrem a raz na wytrawnie z gulaszem lub warzywami czy sosem. Ostatnio zrobiłam takie placki z
ziemniaków tartych na tarce na grubych oczkach. Wyszły przepyszne i bardzo chrupiące. Polecam spróbujcie sami. Są bardzo łatwe do zrobienia i w
sumie szybkie. A ty masz ochotę na takie placki ? zapraszam i życzę wam miłego dnia.Składniki:- 1,5 kg
ziemniaków- 1/4 łyżeczki
soli- 2
cebule-
olej do smażenia
Ziemniaki obieramy i ścieramy je na tarce na dużych oczkach. Zalewamy je zimną
wodą i odsączamy - wyciskamy mocno w dłoniach.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na patelni z odrobiną
oleju. Mieszamy z
ziemniakami.Rozgrzewamy patelnię, wlewamy
olej i nakładamy łyżką porcję ciasta, spłaszczamy placki łyżką. Smażymy na rumiano z dwóch stron, odsączamy je na ręczniku papierowym. Podajemy same, w towarzystwie sosu
mięsnego lub warzywnego, tradycyjnie z
jogurtem lub
śmietaną i
cukrem. Smakują wspaniale, są takie chrupiące. Koniecznie spróbujcie jakie są pyszne.