ßßß Cookit - przepis na Frytki z piekarnika

Frytki z piekarnika

nazwa

Składniki

Wykonanie

Nigdy nie przypuszczałam, że frytki pieczone w piekarniku mogą smakować, tak jak te smażone na głębokim tłuszczu. Jest między nimi tylko jedna różnica, te pieczone nie ociekają olejem, co jak dla mnie jest ogromną zaletą. Frytki są pyszne, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. Po prostu idealne. Od czasu tego "odkrycia" piekłam je już kilka razy i zapewniam, nie da się ich zepsuć. Zawsze wychodzą wspaniałe.
Możecie przygotować razem z nimi panierowanego kurczaka z piekarnika . Będzie to świetna, wersja fastfoodów, które uwielbia mnóstwo ludzi. Gwarantuję, że taki obiadek posmakuje wam i waszej rodzince.
Składniki:
ziemniaki
sól
olej
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na frytki. Wrzucamy je do miski, solimy do smaku i dodajemy olej, nie za wiele- na dużą miskę ziemniaków 2-3 łyżki oleju. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Frytki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230C, najlepiej z termoobiegiem, przez około 25 minut.
Powinny wyglądać na przypieczone i chrupiące.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/10/frytki-z-piekarnika.html