Wykonanie
Dzień dobry kochani. No i lato się z nami pożegnało i witamy jesień.
Powiem wam szczerze, że ja bardzo lubię tą
porę roku, te smaki, te kolory. Jesień ma swoje wady i zalety - wiadomo jak jest brzydka pogoda, deszcz to chcemy pięknej pogody i słoneczka. Ale ja lubię te swetry, te spadające liście,
kasztany, zupę
dyniową, pieczone
bataty. Lubię wieczory spędzone pod kocem z
kubkiem gorącej
herbaty z
cytryną i
miodem. Jesień ma w sobie coś magicznego.A jak to jest z
wami ? Dzisiaj zapraszam was na pyszne pieczone
ziemniaki, takie pełne
słodyczy i smaku, ja uwielbiam
bataty. Można z nich wyczarować naprawdę super dania.Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia i dużo uśmiechu.Składniki:- 2-3
bataty-
sól-
olej do smażenia frytek
Bataty obieramy i kroimy je na kawałki. Przekładamy je do miski z zimną
wodą i zostawiamy na 30 minut. Następnie je osuszamy na ręczniku papierowym.
Olej wlewamy do frytkownicy i nagrzewamy. Gdy
olej będzie już gorący do koszyka wkładamy frytki i smażymy około 10 minut.Usmażone frytki odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy
solą.Takie frytki możemy także przygotować w piekarniku. Przygotowujemy je tak samo, moczymy w wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym, dodajemy
olej 2-3 łyżki wystarczą i posypujemy
solą, mieszamy. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia - tak aby się nie dotykały (wówczas będą pyszne i chrupiące po upieczeniu). Pieczemy je w temperaturze 220 stopni przez około 25 minut, pod koniec pieczenia możemy włączyć funkcje termoobiegu, aby się ładnie zarumieniły.