Wykonanie
Piekę na potęgę. Głownie różne odmiany
ciast drożdżowych . Dziś przepis na wersję z
musem jabłkowym.400 g
mąki pszennej80 ml
mleka70 g
cukru60 g
masła18-20 g świeżych
drożdży1
jajko200-300 ml
musu jabłkowegoMleko podgrzewamy. W ciepłym
mleku rozpuszczamy
drożdże, dokładnie mieszając. Do miski wsypujemy
mąkę, po czym dodajemy
masło,
jajko i ciepłe
mleko. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeżeli za bardzo lepi się do rąk dodajemy jeszcze trochę
mąki i wyrabiamy je. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką z materiału i odstawiamy na 60-90 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną rozwałkowujemy na około 1,5-2 cm i wkładamy do tortownicy o średnicy 20-22 centymetry wysmarowanej
masłem. Drugą część rozwałkowujemy cienko, wykrawamy z niej okrąg o średnicy 20-22 cm. Z pozostałej części ciasta pleciemy warkocz. Na spodnią część ciasta nakładamy
mus jabłkowy, przykrywamy go cienką warstwą ciasta (lekko naciętą po brzegach). Na koniec układamy warkocz na wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.