Wykonanie
Składniki:15 g
drożdży35 g
cukru250 ml
mleka1
jajko0,5 kg
mąki pszennej35 g
masła0,5
jajka do posmarowania ciasta
Mąkę przesiewamy. Dużą, szeroką, prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na 200 C. Przyrządzamy rozczyn -
drożdże rozcieramy z
cukrem, mieszamy z 1/4 letniego
mleka i 250 g
mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu, aby wyrósł.Gdy wyrośnie, wykładamy go do miski, dodajemy resztę
mąki,
mleko rozmącone z
jajkiem. Solimy i zarabiamy ciasto. Wyrabiamy ręką bardzo starannie, wybijając tak, aby jak najwięcej powietrza weszło i ciasto było pulchne. Pod koniec wyrabiania, gdy ciasto jest gładkie, lśniące i odstaje od ręki i naczynia, wlewamy po trochę stopione
masło, ciągle wyrabiając. Brzegi miski obieramy z ciasta, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby ciasto urosło.Gdy ciasto zwiększy swą objętość o 100% wykładamy je na posypaną
mąką stolnicę i wyrabiamy nieduże
bułki zaplatane w "warkocze".Ciasto dzielimy na 3 części, z których formujemy wałki o długości 20 cm. Wszystkie 3 wałki z jednej strony łączymy, mocno zaciskając. Zaplatamy dość ciasno w "warkocz", a następnie mocno zlepiamy końce. Układamy 3
bułki w poprzek długości na blasze, przykrywamy czystą ścierką i zostawiamy ponownie w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Gdy ciasto prawie podwójnie zwiększy swoją objętość, smarujemy je z wierzchu rozmącony
jajkiem. Możemy także posypać je
makiem, ale ja pominęłam ten etap.Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika na 40-50 minut. Jeżeli każdą
bułkę pieczemy osobno to wystarczy 25-30 minut. Próbę wykonujemy drewnianą wykałaczką- gdy po wyjęciu z ciasta jest sucha, a
chałki ładnie zarumienione - ciasto jest upieczone. Wyjmujemy je, oddzielamy nożem od blachy lub papieru do pieczenia i wykładamy na stolnicę, opierając o wyższych brzeg.Więcej na temat
ciasta drożdżowego przeczytacie tu .