ßßß
Składniki:kilka kwiatów cukiniiSkładniki na ciasto naleśnikowe:1 jajko½ szklanki mąki½ szklanki mleka1 łyżeczka cukruszczypta soliDodatkowo:olej rzepakowy do smażeniaWykonanie:Kwiaty cukinii myjemy, a robimy to w następujący sposób. Każdego kwiatka otrzepujemy z ewentualnych zanieczyszczeń. Następnie zanurzamy w misce z wodą, delikatnie otrzepujemy z nadmiaru wody i układamy na bawełnianym ręczniku do całkowitego osuszenia.Wykonanie ciasto naleśnikowe:Do miski z szerokim płaskim dnem wbijamy jajka i wsypujemy cukier, dodajemy mąkę, mleko i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, w razie potrzeby dosypujemy mąki lub dolewamy mleka, gdyż ciasto powinno mieć konsystencję dość płynną.Do rondelka lub małej patelni z wysoki rantem wlewamy ok 1,5-2 cm oleju . Olej rozgrzewamy do ok. 180 st. CKwiaty cukinii smażymy po 1 – sztuk. Osuszony kwiat łapiemy za ogonek delikatnie zanurzamy w cieście, wyciągamy, chwilę trzymamy kwiat w górze, aby nadmiar ciasta spłyną, a następnie zanurzamy w rozgrzanym oleju przyciskając do dna rondla. Smażymy kilkanaście sekund lub do czasu aż ciasto ładnie się zarumieni. Upieczonego kwiaty odkładamy na papierowy ręcznik. Z pozostałymi kwiatami postępujemy podobnie.Smacznego!