Wykonanie
Sezon na
cukinie w pełni, a w tym roku po raz pierwszy mam
cukinię ze swojej uprawy 🙂 dlatego też, w końcu miałam okazję spróbować kwiatów
cukinii. Na początku szkoda było mi ich zrywać, ale okazało się, że
cukinia ma dwa rodzaje kwiatów żeńskie (te z krótką łodyżką i to z nich będą
cukinie ) oraz męskie (na długich łodyżkach i z tych nie będzie
owoców). Oba rodzaje kwiatów są jadalne, ale jeśli czekacie z utęsknieniem na
cukinie to zerwijcie tak jak ja, tylko kwiaty męskie.Te piękne żółte dary natury postanowiłam usmażyć w cieście naleśnikowym. Kwiaty
cukinii można również faszerować np.
serem,
szynką,
fetą wymieszaną z
ziołami, tym razem jednak nie próbowałam:).Dodam Wam jeszcze, że
cukinia jest bardzo bogata w witaminy z grupy B oraz witaminę A, posiada także sporo wapnia i potasu poza tym jest niskokaloryczna 🙂
Składniki:kilka kwiatów
cukiniiSkładniki na ciasto naleśnikowe:1
jajko½ szklanki
mąki½ szklanki
mleka1 łyżeczka
cukruszczypta
soliDodatkowo:
olej rzepakowy do smażeniaWykonanie:Kwiaty
cukinii myjemy, a robimy to w następujący sposób. Każdego kwiatka otrzepujemy z ewentualnych zanieczyszczeń. Następnie zanurzamy w misce z
wodą, delikatnie otrzepujemy z nadmiaru
wody i układamy na bawełnianym ręczniku do całkowitego osuszenia.Wykonanie ciasto naleśnikowe:Do miski z szerokim płaskim dnem wbijamy
jajka i wsypujemy
cukier, dodajemy
mąkę,
mleko i szczyptę
soli. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, w razie potrzeby dosypujemy
mąki lub dolewamy
mleka, gdyż ciasto powinno
mieć konsystencję dość płynną.Do rondelka lub małej patelni z wysoki rantem wlewamy ok 1,5-2 cm
oleju .
Olej rozgrzewamy do ok. 180 st. CKwiaty
cukinii smażymy po 1 – sztuk. Osuszony kwiat łapiemy za ogonek delikatnie zanurzamy w cieście, wyciągamy, chwilę trzymamy kwiat w górze, aby nadmiar ciasta spłyną, a następnie zanurzamy w rozgrzanym
oleju przyciskając do dna rondla. Smażymy kilkanaście sekund lub do czasu aż ciasto ładnie się zarumieni. Upieczonego kwiaty odkładamy na papierowy ręcznik. Z pozostałymi kwiatami postępujemy podobnie.Smacznego!